Как се гледа болно дете без пари?

 

Стотици лични асистенти с месеци без заплащане. Как се гледа болно дете без пари? Ния е на девет. Страда от много заболявания, сред които и Детска церебрална парализа. Майка й получава заплата за личен асистент. През декември получила забавените си пари за септември и октомври. Парите не стигнали дори само да покрият натрупаните борчове.


„На нас ни изключиха декември месец тока и стояхме три дена без ток”, разказва Живка Иванова, майката на Ния.

Още по темата


Заплати за ноември и декември още няма. Ния е щедра на прегръдки дори към непознати, но ежедневието й е подредено от навици, които не могат да се променят. Детето се нуждае от  памперси и лекарства. Като всяко дете иска и лакомства.


„Тя просто си ги търси, сокчето си търси. Отваря си хладилника, отваря си шкафчетата и просто си ги търси. Нямам идея по какъв начин мога да й ги купя”, добавя Живка Иванова, майката на Ния.


„Няма как да го разбере. Обясняваме, караме се, дърпаме се, докато накрая има вече някакво примирие”, казва Петър Стайков, баща на Ния.


От Община Силистра обясниха за Нова, че исканията за парите се пращат в срок, но от края на лятото Агенцията за социално подпомагане бавела плащанията. За да няма напрежение една част от пари били дадени от общинския бюджет, въпреки че не трябва да е така.


„Очакваме да получим допълващата субсидия към общината, така че имаме готовност веднага след получаването на субсидията, дори и да не сме получили исканите средства с третото междинно плащане да направим плащане на заплати на лични асистенти”, обясни зам.-кметът на Община Силистра Денка Михайлова.


От Агенцията за социално подпомагане обясниха за Нова, че процесът с отчитане на средствата е сложен и изисква допълнителни проверки. За това се бавят парите, но обещават до края на тази седмица да се разплатят.


Репортер: Нивелина Няголова