Оказва се, че всяка втора фирма у нас е съгласна да го прави

 

Работодателите да могат изцяло да плащат осигуровките на служителите си - за тази законова промяна ще настояват Реформаторите. Оказва се, че всяка втора фирма у нас е съгласна да го прави. Това показват резултати от проучване на Търговско-промишлената палата, изготвено за Нова телевизия.

 

Във фирма за маркетингови проучвания идеята на Реформаторите не е новост. Когато се договарят заплати, предлагат единствено нетни възнаграждения. Подкрепят законопроекта, защото ако той бъде приет от депутатите, ще си спестят и разходи. Причината - до момента са плащали данък върху частта, която плащат вместо работника.

 

Работодателските организации също подкрепят законопроекта. Ако се приеме, всяка втора фирма възнамерява да го приложи на практика. 

 

В крайна сметка промяна за работниците може и да няма, защото дали държавата удържа осигуровки или шефът ги приспада, може да се окаже, че крайната заплата и в двата случая е една и съща. Работодателите обаче ще спестят от данъци, а ако не са доволни от ефекта, ще могат да се откажат от пълното плащане на осигуровките в началото на всяка година.