През 2014-а пушенето е видимо в 44% от холивудската продукция, съобщи организацията

 

Забраняват за деца филмите, които съдържат сцени с тютюнопушене. Препоръката идва от Световната здравна организация.

 

Андрей Слабаков е привързан както към киното, така и към цигарите. Всички го познаваме в тази му светлина, а поредната критика от Световната здравна организация, според него е абсурдна.  „Във филмите има алкохол и има казина. Хазартът е заболяване, хората си продават апартамента, децата им остават на улицата. Има филми за психопати”, коментира актьорът.

 

Причината за възмущението на здравните експерти - в доклад от 2014-а се казва, че във всяка втора холивудска лента се пуши. Изключение не правят и някои филми за деца – например в последния филм от поредицата „Трансформърс". В него робот пуши пура.

 

А у нас – забранени за деца са филмите с еротично съдържание, употреба на алкохол и наркотици или сцени на насилие. Не съществува обаче ограничение за сцените с цигари.

 

„Трябва да съществува и това няма да е прецедент, тъй като в някои страни съществува такова ограничение. Това би имало възпитателен характер”, коментира Виолета Стаменова от Националния филмов център.  За много пушачи това би било цензура.

 

„Докато съществува и един пушач в света, киното, което е изкуство, има право да се занимава с него”, смята Слабаков.

 

Според американско изследване 4 на всеки 10 възрастни пушачи са прихванали вредния навик от кино звездите. Експертите изчисляват, че 6 милиона младежи са пропушили за една година именно заради филмите.  „Ние винаги копираме поведение на хора, които по някакъв начин емоционално ни привличат”, твърди психологът  Ирина Недялкова.  

 

За да ограничи употребата на цигари, в края на миналата Брюксел все решение на всяка кутия ще има ужасяващи картинки, които да стряскат пушачите. Новите мерки ще влязат в сила най-късно през май 2016 г. Вижте подробности!