Едно от тях засегна 50 метра от пътя между Враца и Монтана

 

В село Сипей в района на Кърджали преди 1 година огромно свлачище понесе цяло село. Къщи, дворове и улици тръгнаха по склона. Оттогава насам семейството на Назми Осман не може да спи спокойно. Пукнатините по къщата им растат. Семейството цял живот е работило, за да има дом. Сега е на път за се сбогува с мечтите си. Както това се случи с още 8 семейства в селото.

 

В този случай пари има, но те не могат да стигнат там, където са необходими. Още миналия август Междуведомствената комисия по бедствия и аварии е отпуснала 1 милион лева. За да започне укрепване обаче община Кърджали трябва да внесе в регионалното министерство документи за издаване на право на строеж.

 

От ведомството заявиха за Нова телевизия, че това още не е направено. Но дори и да започне работа, отпуснатите средства няма да стигнат, обяснява кметът.Срутените къщи в селото са 6, но десетки други са напукани. Семействата без дом са настанени в общински жилища.

 

По пътя, минаващ през Искърското дефиле често по пътя падат големи скали. Платното се чисти постоянно. Въпреки това заради влагата скалите поддават. Голяма скала между колелата е равносилна на катастрофа, а високата скорост може да те запрати директно в реката.

 

На главния път между Враца и Монтана, непосредствено край Монтана свлачище  е засегнало около 50 метра от пътя, а пропадането е около метър. Причината за това е ясна - влагата в почвата и снеготопенето. До този извод са достигнали и експертите на АПИ и Геозащита Плевен, които вече са огледали пострадалото пътно платно.