Инцидентът станал край град Крива Паланка

 

Автобус с преподаватели от българската Националната финансово-стопанска гимназия се преобърна край македонския град Крива Паланка. При инцидента няма жертви, но десетки са ранените, шестима от тях са с тежки травми. В автобуса са пътували общо 43-ма души. Тежкият инцидент е станал в тъмната част на денонощието, казват свидетелите.

 

„Пътувайки за София, с първия автобус, имаше проблем с него и дойде втория автобус да ни вземе. Малко преди границата - Гюешево, на около 30-ина километра, излезе от пътя и се преобърна в долината. За щастие, едно дърво беше нашият спасител”, каза един от свидетелите - Венцислав Гълъбов.

 

"Пострадалите пътници са извозени до болницата в Крива Паланка с автобус на общината. Има хора с фрактури, 25 души са настанени в болницата. При тях е българският консул. Четирима души са с тежки травми - счупена ключица, счупени ребра. Една жена е с травма на прешлените. Част от пострадалите са гипсирани. Никой от тях не се нуждае от операция", обясни за Нова лекар от местната болница. 

 

 

12 от пострадалите са преминали през "Пирогов". Общо шестима души остават в лечебното заведение, като петима от тях са извозени от линейките на болницата, и един сам е потърсил помощ в "Пирогов". Най-сериозно е състоянието на 60-годишна жена, която е със счупени гръден и лумбален прешлени, фрактури на две ребра и остава в Неврохирургията, информираха от "Пирогов".

 

„Доволен съм от това, че колегите са живи. И голям процент от колегите са здрави, без наранявания. Има петима души, които са с гипсирани ключици и за тях ще отидат линейки, за да не им се затруднява пътуването”, заяви Иван Арсов, директор на Финансово-стопанската гимназия в София.

 

 

 

Учителите са благодарни на местните хора.

 

„Населението в Крива Паланка е показало изключителна загриженост и съпричастност към проблема. Със стекове вода са носили, всички мъже, с автомобили са отишли и са извозили колегите до болницата”, допълни Иван Арсов.

 

Общо в автобуса са пътували 42 педагози. Те са били в Охрид за обмяна на опит, уточни още директорът на Националната финансово-стопанска гимназия. Компанията, осъществявала рейса, е „Мегатранс”, регистрирана в Червен брег, Дупнишко.  

 

Аз не съм в България. Разбрах за инцидента от посланика ни в Македония, който ми каза, че е станал инцидент с мой автобус. Още снощи пратихме автобус, който да прибере нашите сънародници в България. Всичките български служби в Македония ни оказаха голямо съдействие", заяви собственикът на фирмата-превозвач Кирил Илчев.

 

Той категорично отхвърли възможността катастрофата да е станала заради техническа неизправност на возилото. Илчев разговарял с шофьора на автобуса, но той му казал, че нищо не помни и не знае какво се е случило.

 

 

Репортери: Богомил Грозев, Данаил Глишев, Кремена Тодорова, Георги Георгиев