104-ма депутати подкрепиха кандидатурата на вицепремиера

 

Меглена Кунева стана министър на образованието с гласове на критичния минимум. 104-ма депутати направиха Меглена Кунева министър на образованието. В сутрешните часове нещата изглеждаха толкова на косъм, че бламирането й беше повече от възможно. Кворумът обаче падна, както често се случва, в последните минути и така - 80 от ГЕРБ, едва 13 реформатори, няколко от БДЦ и няколко независими решиха съдбата и на министерството, и на коалицията. Съдбовна роля обаче имаха и депутатите, които уж не подкрепяха, но пък и не гласуваха.


Едно гласуване на ръба, а преди това - едни дебати на ръба. Разговорите се проведоха предимно вляво, откъдето се чуха и тежки атаки срещу Меглена Кунева. Тезата на опозицията - Меглена Кунева просто иска министерство.

 

„Ако идеята е да се търси красива и скандална жена, мисля че и Гери-Никол ще свърши работа”, обяви независимият депутат Георги Кадиев.


А от страна на своите - новият министър получи плаха подкрепа.


„Предлагам да превъзмогнете партийните интереси и да подкрепите”, изказа се Борислав Великов от Реформаторския блок.


По-активни от Реформаторите се показаха от ГЕРБ, които обаче не се мотивираха с личността на Меглена Кунева, а с минали, бъдещи и настоящи закони.


„Законът се обсъжда с летящи чети в цяла България. Не сме пасажери, каня ви да бъдем екипаж”, изказа се Снежана Дукова от ГЕРБ.


Отсъствието на премиера и липсата на мотиви, според опозицията, защо Кунева и защо сега, ги накара да се усъмнят.

 

 

Още по темата

 

„Оставаме с впечатлението, че мотивите не са за пред обществото и премиерът е бил заставен да направи тази промяна”, коментира Валери Жаблянов от БСП „Лява България”.


После разклоненията на опозицията влязоха в собствен диалог.


„Няма я истинската опозиция и това отваря възможност за вътрешно-опозиционна”, заяви независимият депутат Лютви Местан.


„Ще гласуваме против, защото ДПС е ясна и категорична опозиция”, обясни съпредседателят на ДПС Четин Казак.


„Гарантирайте, че 30 човека ще влязат, иначе това ще е сделката, сделка с ГЕРБ”, категоричен бе Геолги Кадиев.


Но по това ключово гласуване - депутатите на Лютви Местан не бяха в зала. Нямаше ги и от „Атака”, липсваха немалко и от ДПС. Така кворумът падна и изборът на Кунева стана далеч по-лесен.


А преди да влезе в новото си министерство, Кунева получи първият си съвет - и за двата си ресора - и стария, и новия.


„Както казва Моника Маковей – „Оправете си правосъдието, за да си оправите държавата”. Нашият председател каза – „Оправете си образованието, за да си оправите правосъдието”, заяви Борислав Иглев от БДЦ.


Моника Маковей, която цитира депутатът то БДЦ, всъщност е Моника Маковей - евродепутат и бивш министър на правосъдието на Румъния, от времето, в което започна борбата с корупцията там. В страни от тази вметка - кога ще започне борбата на Кунева с проблемите в образованието - още не е ясно. В следващите дни тя трябва официално да седне в новия си стол.

 

 

Реформите в образованието са въпрос на кураж - състезаваме се с време, състезаваме се с качество, състезаваме се с Европа и със света”. Това заяви в Народното събрание новоизбраният просветен министър.

 

Тя благодари на всички, които са подкрепили „намирането на изход за българското образование”.

 

Ако става въпрос за власт аз по-вицепремиер от това, което съм в момента, няма как да стана и с Министерството на образованието и науката”, посочи Кунева. Затова съм убедена, че когато подбудите на един човек са чисти и иска да направи крачка напред, заедно с поддръжниците и с цялата нация, трябва да се постигне. Могат да се загубят много неща, но, ако загубиш кураж, губиш всичко”, каза още Кунева.

 

Тя призна, че й се е наложило ударно да се запознае с проблемите в образованието.

 

Всяко направено добро искам да умножа и да прибавя още. Но най-важното, което искам да кажа на българското общество, е, че ще има силно образование, което означава силна българска нация”, категорична бе Кунева.

 

Вицепремиерът беше предложена за министерския пост от Реформаторския блок, след като нейният предшественик Тодор Танев подаде оставка. Решението му беше следствие от скандала, разгорял се заради новите образователни програми и идеите за промени в учебниците по литература и история.

 

По време на дебатите по номинацията ДСБ, които са част от Реформаторския блок, настояха да отпадне днешната точка за гласуването на кандидатурата. Аргументът – премиерът Бойко Борисов е в чужбина и не може да я представи лично.


Лидерът на АБВ Георги Първанов пък призова номинацията да бъде изтеглена и да започнат сериозни консултации за излъчване на нов кандидат.


От ДПС категорично заяви, че ще гласуват „против” идеята Кунева да поеме руля в образованието.

 

„Станахме свидетели на излъганите надежди на 100 000 избиратели за това, че новото правителство, което ще дойде след последните парламентарни избори и което трябваше да осигури плавен преход към политическа стабилност излъга. Формира се едно безпринципно мнозинство на основата орел, рак и щука, с порочен генезис и безпринципен състав. Това правителство не даде никакви ясни гаранции, че ще продължи да осъществява ключови реформи”, убеден е Четин Казак.

 

 

"Днес същинският политически въпрос е не дали Меглена Кунева ще бъде избрана министър, а с колко гласа. Ако след гласуването има гласове „за”, по-малко от 121, то за партиите от управляващото мнозинство, това ще бъде цифровият израз на тежкото им самопризнание, че кабинетът Борисов 2 са изгубили управленската си легитимност", заяви бившият лидер на ДПС и настоящ независим депутат Лютви Местан по време на дебатите.

 

 

"Очевидно Меглена Кунева няма намерение да сменя нищо в образованието, няма да пипа финансовите потоци към издателите на учебници, нито да ревизира политиката в този сектор. Истината е, че това състояние ще продължи да генерира остра нестабилност в страната. И опитите за поредната глътка въздух в безпринципната комбинация, която крепи днешното правителство, на която хората стават с всяко гласуване свидетели, ще продължи да ерозира доверието не само в МС, но и в НС", заяви от трибуната на НС лидерът на БСП лява България Михаил Миков. 

 

 

Независимият депутат Георги Кадиев пък подчерта, че не е нужно само да се гласува „против”, при положение че в пленарната зала има едва около 16 от общо 30 представители на ДПС. Той настоя всичките му колеги от етническата партия да упражнят правото си на глас.

 

Ако идеята е да се търси красива и скандална жена за този пост, мисля, че и Гери-Никол може да свърши тази работа”, коментира Кадиев с чувство за хумор.


ГЕРБ и Реформаторите бяха категорични, че Кунева притежава необходимите качества, за да продължи реформата в просветната сфера.

 

 

Репортери: Мия Димитрова, Марина Стоименова