Любомир Лазаров от село Слатино в емоционално интервю за Нова

 

Товарен автомобил, навлязъл в насрещната лента за движение, е станал причина за катастрофата с българи в Македония от 2 февруари. Това заяви шофьорът на автобуса Любомир Лазаров в емоционално интервю за Нова.


„Помня какво се случи. На 2 февруари тръгнах в 5:30 часа за Скопие. На 4 км от Скопие бе закъсал другият автобус. Срещу мен наближаваше тир. Половината от предницата му караше по осевата линия или малко навътре в моето платно. Там и участъкът е малко по-тесен. По инстинкт завих надясно, за да избегна удара. Когато продължих, за да изляза, задницата на автобуса започна да слиза в канавката. Тогава автобусът се удари в дърветата и при самото спиране, машината се обърна”, разказа Любомир Лазаров от село Слатино, Дупнишко. Той е шофьорът на катастрофиралия в Македония автобус – инцидент, който като по чудо се размина без жертви.

Още по темата


„След като се обърна, започнахме да помагаме на хората, да ги вадим от автобуса. Дойдоха и други хора от селото, полиция и линейки”, спомня си Любомир.


Той обаче е категоричен, че не е превишавал максимално разрешената скорост.


„Най-много да съм карал със 70 км/час. Не съм заспивал на волана”, категоричен бе той.

 

Собственикът на фирмата Кирил Илков се оплака пред Нова, че шофьорът му е изчезнал след разпита в полицията в Крива Паланка и не може да се свърже с него.


Любомир обаче твърди, че двамата са се чули два пъти – веднъж, докато бил в болницата, и още веднъж, когато бил на разпит в полицията.


На въпрос дали смята, че има вина за инцидента, той заяви: „Който не работи, той не греши. Но за вина не мога да кажа”.


Вчера автобусът беше изтеглен с тежка техника обратно на пътното платно. В момента фирмата го тегли на собствен ход към България. Според собственика превозното средство е било изправно.

 


22 души до този момент са преминали през "Пирогов" след тежката катастрофса на автобуса с учители. Осем преподаватели са хоспитализирани. Те са със счупвания и контузии в областта на гръдния кош и горните крайници. 60-годишната жена, чието състояние е най-сериозно, беше оперирана успешно.


Според собственика на фирмата превозвач тахошайбата е записала, че шофьорът е карал с 60 км/ч преди катастрофата. Инспекторите са започнала цялостна проверка на фирмата-превозвач след инцидента.


Катастрофиралият автобус край Крива Паланка е преминал технически преглед през октомври миналата година, а шофьорът има редовно взет психопреглед. Това заявиха за Нова телевизия от Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация". Проверките продължават - и у нас, и в съседна Македония.