А как младите хора гледат на реформите в страната?

 

И днес блокадата на българо-гръцката граница продължава. Гръцките фермери остават там с тракторите си и настояване  да не се увеличават данъците им. Опашката от камиони остава километрична, макар че през определено време се пропускат  и тирове.

 

Днес на граничен пункт "Kулата" дойде и транспортният министър Ивайло Московски, който се срещна с гръцките фермери. Пред областния управител на Серес Московски настоя до края на деня на блокираните шофьори от гръцка страна да бъдат доставени храна, вода и химически тоалетни. Блокадата е вече международен проблем, в който трабва да се намеси и Брюксел.

 

Националната стачка, която парализира Гърция вчера, приключи, но социалното напрежение не стихва. Земеделските производители готвят блокада на всички национални пътища в страната в събота и неделя. Ще бъдат затворени и пътните артерии, които водят към граничните пунктове.


Фермерите бяха дали срок до днес правителството да започне преговори по готвените промени в данъчното и осигурителното законодателство. Пенсионната реформа е част от условията за прилагане на спасителния план, одобрен от международните кредитори.

 

В събота протестите ще ескалират с 24-часова блокада на всички национални пътища в Гърция, както и паралелни второстепенни такива. Блокадата започва от 12:00 часа в събота и продължава до 12:00 часа в неделя.

Още по темата

 

От 10:00 до 22:00 ч. ще бъде затворен в петък проходът "Teмпи", решиха в четвъртък вечерта земеделските производители от блокадата.

 

„Ние сме хора, раздали сме над 100 кг храна на 123 български тира вчера”, казаха пред Нова от координационния комитет на земеделците.

 

Министърът на транспорта Ивайло Московски вече отпътува към ГКПП "Кулата", за да се срещне с превозвачите.

 

Към обед членове на гръцката полиция се събраха пред сградата на парламента в Атина, за да протестират срещу реформите на пенсионната система. Те бяха блокирани от техни колеги от охраната на сградата, но не се стигна до инциденти, съобщиха гръцки медии.

 

Служителите на реда вдигнаха плакати с надписи: ”Алексис Ципрас, защо избиваш народа?”.

 

"С този протест искаме да отправим послание, че гръцката полиция е част от народа. Ние също се борим за нашия народ”, заяви Синдикалният представител Григорис Геракаракос.

 

 

А как младите хора гледат на протестите и на реформите в страната?


Влизаме в заведение в Солун - едно от малкото отворени поради всеобщата стачка, обявена в страната. Младите хора тук вече мислят за чужбина. Заради малките или никакви възможности в собствената си страна.

Още по темата


„Трябва наистина да искаш да оцелееш. Или да избягаш, да си намериш работа в Канада или някъде другаде. Всички тук сме буквално потиснати от ситуацията”, разказав Еро.


Потиснати, но и непрекъснато търсещи изход от ситуацията. Гърците и сега си позволяват да отидат в заведение, но едва ли това е повод за завист.


Никос разбира хората, които протестират. Днес много хора в Гърция имат повод да го правят според него.


„С годините ставаме все по-бедни. От това сме малко побъркани. Ситуацията изобщо не е добра за нас”, казва Никос.


Защо страната е по улиците, правителството непрекъснато е в криза, а на младите като че ли не им пука?


„Не съм много активен в подобна дейност, но мисля, че хората сa в правотото си и се опитват да кажат нещо на правителството си”, на мнение е Никос.


В едмномилионния крайморски град забавления не липсват. Така ли е за младите?


„Не, не е така. Трябва да се работи, определено. Трябва да се изкарват пари за всичко, за издръжка, за да може да си купиш нещо”, обяснява 23-годишният Еро.


Страната е объркана. Все повече млади гърци поглеждат към чужбина. И разговарят за това, дори вечер край масата и в таверната.

 

Репортери: Бойка Атанасова, Данаил Глишев