"Има френска ваксина „Пентаксим”, допакетирана в Турция", уточни министър Москов

"За този гаф с ваксините се подава мигновено оставка в други държави, ние мислим за вас като за бивш министър на здравеопазването". С тези думи се обърна от парламентарната трибуна депутатът от ПГ на ДПС Тунчер Кърджалиев към министъра на здравеопазването Петър Москов. Той упрекна Москов, че с действията си е загубил доверието на българските граждани.

Още по темата

 

„Всичко, което казахте преди малко, е манипулация. Всичко, което казахте, е лъжа - и по вноса, и по производството, и по сертификата”, обвини министъра депутатът Тунчер Кърджалиев. Той извади също документи, които показа на Москов до парламентарната трибуна.

 

Няма турска ваксина, има френска ваксина „Пентаксим”, допакетирана в Турция, обясни преди това Петър Москов, което предизвика лидера на "БСП Лява България" Михаил Миков.

 

"По въпроса за това какво представлява ваксината „Пентаксим”, внесена като дарение от Турция. Нейн производител е френска фирма, която доставя продукта в Турция, като част от него се допакетира в завод в южната ни съседка. Ние не се опасяваме от качеството на здравеопазването в Турция. Турският завод има всички документа за добра производствена практика - има и такъв сертификат, съгласно европейското законодателство", уточни министър Москов. 

 

Здравният министър добави, че вторият вид ваксина "Еувакс" е срещу хепатит В, която ще ни доставят от турската страна, без да сме я искали, и това било във връзка с притока на бежанци и здравните рискове.