Защо в Анкара обявиха бъдещата формация за турска партия?

 

Новата партия на Лютви Местан - ясна до дни. А информацията за това дойде от турски медии.

Още по темата

 

Медиите в Турция шумно афишират, че в България се създава турска партия, чийто създател ще бъде бившият лидер на ДПС. Тази информация предизвика бурни реакции у нас, които принудиха хората на Местан да обяснят в аванс какво ще правят всъщност. Новият проект ще бъде обявен в началото на следващата седмица.

 

"Нова турска партия в България" -  с такива заглавия осъмнаха някои от турските медии. Източникът им, твърдят, е депутатът Айдоан Али, който напусна ДПС заедно с Лютви Местан, а сега е на посещение в Анкара. 

 

Обяснението на хората на Местан - някой в Турция не е разбрал. Виновни са медиите.

 

"Вероятно интерпретацията е, че това ще е партия, която ще защитава малцинствените права. Това е българска партия с либерална насоченост", обясни депутатът Хюсеин Хафъзов, който бе изключен от редиците на ДПС заедно с Местан. 

 

Според турските издания, Айдоан Али е на посещение за "различни контакти". Каквото и определение да е използвал за бъдещия политически проект, факт е, че официално съобщава за него именно в Турция. Дни преди насроченото официално обявяване в София. 

 

В същото време Хафъзов твърди, че Али не е отишъл там с тази цел и поводът за посещението му е друг. 

 

Хората на Местан отричат и поредният скандал да е рекламен трик.

 

Подготовката за новия проект тече с пълна сила. Разбираме в аванс, но след турските медии. Партията вече си има и име, но се чака съдът да каже дали то е уникално. Хафъзов не пожела да каже нищо повече - нито как ще се финансира, нито кой каква роля ще има. А от ДПС демонстрираха пренебрежение, въпреки че целта са техните избиратели.

 

И още едно подозрение - този път от ДПС: че новият проект е опит за разцепление на партията им.