Премиерът заяви, че не му е оказван натиск отвън, за да спре поръчката за „Хемус”

 

В огледалото винаги съм виждал себе си”, заяви в Брюксел Бойко Борисов. Премиерът беше категоричен, че не му е оказван натиск отвън, за да прекрати поръчката за „Хемус”.  

Още по темата

 

„Нито един европеец, нито един американец или руснак, нито една институция в света не ми е дала този съвет, не е говорил никой никога с мен” , подчерта Борисов и добави: „Ако искате ще ви доведа Ангела Меркел да ви каже за какво беше нашия разговор и тя ще дойде” . 

 

 

На 15 февруари премиерът нареди на регионалния министър Лиляна Павлова да прекрати избора на фирми, които ще градят "Хемус".  Строителството на новата отсечка от автомагистралата „ трябваше да започне през 2017 година.

 

 „Имаше съмнения, че процедурата за магистрала  „Хемус” не е както трябва, но тя е извършена абсолютно законосъобразно. В общественото пространство  обаче витаеха съмнения, че зад едната стои Валентин Златев, зад другата стои – Делян Пеевски” , заяви преди дни. 

 

 

Формално причината за спирането на процедурата е липсата на средства. „По документи днес нямаме пари, но от утре – ще имаме. Говорил съм с финансовия министър, когато пуснем новия търг, той да бъде обезпечен”, уточни Борисов.  „КЗК може да каже дали процедурата е била законосъобразна, но аз мога да кажа дали да я спрем поради липса на пари” , каза още той. 

 

 

Преди ден депутатът от ДПС Делян Пеевски попита през медиите дали премиерът вижда Иво Прокопиев и кръга "Капитал", когато се погледне в огледалото.