В залата бяха призовани пострадалите, 25 свидетели и 18 вещи лица

 

След няколко отлагания, делото за катастрофата на бързия влак край Калояновец започна. През юли 2014 г. композицията навлезе с висока скорост в завой и дерайлира. Загина машинистът, а десетки пътници бяха ранени.


Николина Налбантова от София завинаги ще запомни юли 2014-та.


„Завела съм дело срещу БДЖ-то. Те и милион да ми дадат, този ужас не могат да ми го платят с нищо”, категорична е пострадалата Николина Налбантова.


Тя и още 50 пострадали, свидетели и вещи лица чакаха адвоката на подсъдимия помощник-машинист.


Христо Тиляшев е обвинен, че не е спазил указанията на семафорите и е управлявал влака с по-висока скорост от позволената. Самият Тиляшев днес запази мълчание, а приятелите му прогониха камерите.

 

Към обвинението срещу помощник-машиниста Христо Тиляшев се присъединиха и два граждански иска от БДЖ и от Национална компания „Железопътна инфраструктура” за причинени имуществени щети на обща стойност над 1,7 милиона лева.  


В залата днес бяха призовани пострадалите, 25 свидетели и 18 вещи лица. Адвокат Хари Харалампиев поиска да не бъдат разпитвани всички свидетели.


„А само тези, които са били непосредствени очевидци, примерно пътниците нищо не биха могли да кажат”, на мнение е адвокат Хари Харалампиев.


Делото продължава и утре с разпити на останаите свидетели. Съдът трябва да се произнесе дали причината за катастрофата е техническа или човешка грешка. Възможната присъда за Христо Тиляшки е от 5 до 15 години затвор.

 

Репортер: Анна Турлакова