Центровете ще трябва да преминат през определено сертифициране

 

Край на СПА хотелите, които сами се определят като такива. Оттук нататък центровете за отдих, които искат да носят наименования като СПА, балнео, уелнес и таласо-терапевтични ще трябва да преминат през определено сертифициране.


Това сертифициране ще се получава само ако хотелите предлагат на клиентите си точно определени условия за почивка и услуги. Под внимание ще се вземат качеството на обслужването, квалификацията и стажа на кадрите.


Басейн, топла вода, спа процедури. Това търсил Венцислав, когато избира  почивката си.


„Този басейн е с прекрасни размери, задължително е да има сауна и парна баня. Душове и всичко необходимо един човек да разтовари във времето, което си е взел за почивка”, казва Венцислав Скавков.


Според новите изисквания СПА-центровете трябва да имат басейн, дълбок не по-малко от 1,20 метра. Два метра от повърхността около него трябва да са със специално покритие против подхлъзване, а съблекалните към басейна трябва да са на не повече от 60 метра разстояние. Изискват се шезлонги, точно определено място за спасител и точно описание на химичния състав на водата.


„Някои път басейните са били доста неподходящи, бих казал нещо, което не отговаря на изисквания. Много малки басейни, които са абсурдни”, на мнение е Красимир Мирчев.
За СПА-център са задължителни още тангенторни или хидромасажни вани, душ кабини. Инвестиция ще е нужна и за парна баня, римска или турска баня.


Именно с въвеждането на задължителните минимални изисквания ще се знае кой хотел, какво предлага в действителност. За да си сложи към наименованието СПА - ще е нужен фитнес.
Управителят на СПА-центъра трябва да има висше образование и да знае поне един чужд език. Кинезитерапевтите, рехабилитаторите и медицинските сестри също трябва да имат медицинска и езикова квалификация.   


„Далечната цел е по-добро качество на предлаганите услуги и налагането на България като целогодишна туристическа дестинация”, обяснява зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева.
От новата наредба са доволни от бранша.


„Доста хора се подлъгаха по псевдо спа хотели. Вече от самите обаждания на клиентите ние разбираме, че са попадали не където трябва и по самите въпроси - имате ли басейн, с минерална вода ли е, какви са размерите му, какви спа процедури предлагате, ние разбираме, че тези хора търсят наистина спа и тези нови абревиатури ще им помогнат за това нещо”, на мнение е Николай Коновски, управител на хотел.


България е на второ място в Европа по ресурси от минерална вода. Надеждата на министерството е, че с новата регламентация ще бъдем и по-конкурентоспособни на международния туристически пазар.


Предстои да бъде създаден и регистър на сертифицираните центрове, който ще бъде достъпен онлайн, за да сме наясно къде и каква услуга можем да получим.