Родителите на Вяра са безработни, а тя има специфични нужди

 

Вяра е на 3 годинки и страда от остра лимфобластна левкемия. За болестта родителите й разбират миналото лято, когато детето внезапно остава без дъх.


След няколко дни изследвания, лекарите съобщават на майката тежката диагноза.


За нас беше адски шок.12 години се опитвахме да имаме дете”, разказва майката Веселина.


Следващите три месеца Вяра и Веселина прекарват в детското онкохематологично отделение в Пловдив. С времето Вяра се подобрява, но семейството все по-трудно успява да покрие разходите за лечението и отглеждането й. 


От социалните ми казаха, че може да ми отпуснат единствено 100 лева двойни детски и 240 лева помощ”, споделя Веселина.


Тя има още две деца от предишен брак. Дъщеря й Стоянка е на 19 години и преди няколко месеца заминава за Германия, с надеждата там да си намери работа, за да може да помага на болната си сестра. Но до момента не успява да се справи. Синът й работи в завод в Сопот и също се старае да помага.


Семейството на Веселина преживява със заеми от приятели и познати, кандидатства и за социални помощи. Защото и  тя, и бащата на Вяра са безработни.


По закон Веселина има право да кандидатства й за общинско жилище. Комисията, която би могла да реши този въпрос, ще се събира идната седмица и ще обсъди възможностите да даде апартамент на младото семейство, което в момента живее в една стая.


От Община Сопот се ангажираха, че ще се заемат със случая и дори ще организират благотворително събитие в помощ на Вяра.


От Центъра за обществена подкрепа в града също обещаха подкрепа.


Оказва се обаче, че Веселина не отговаря на критериите на Агенцията за социално подпомагане, за да получи парична помощ по Националната програма за асистенти на хора с увреждания. Отказват й средствата, защото на нейно име и на това на съпруга й има два имота. И двата оабче са в ужасно състояние и са негодни за ползване.


Освен от дом, Вяра има нужда от ежедневни грижи.


Идната седмица момиченцето постъпва на последната химиотерапия от този етап на лечението. Малка, но вече знае какво точно я очаква.


Ако искате да помогнете на Вяра и семейството й, можете да преведете средства по следната сметка:


SOCIETE  GENERALE  EXPRESSBANK
клон Карлово

IBAN   BG97  TTBB  9400 1527 3873 15 

Титуляр на сметката: Веселина Иванова Кръстанова

 

Репортер: Василена Гръбчева