Той се срещна с премиера в МС, за да обсъдят проблемите пред българския петролен и газов бранш

Шефът на "Лукойл" Валентин Златев категорично отрече да има нещо общо с процедурата за строителството на два лота от автомагистрала "Хемус", съобщи Дарик радио.

 

Още по темата

Заедно с представители на Българската петролна и газова асоциация, Златев се срещна в Министерския съвет с министър-председателя Бойко Борисов, за да обсъдят проблемите пред българския петролен и газов бранш. 

 

Припомняме, че в понеделник премиерът Бойко Борисов спря строежа на магистрала „Хемус”. Премиерът нареди на регионалния министър Лиляна Павлова да прекрати избора на фирми, които ще градят аутобана.

 

„Витае, че от едната страна - макар че повтарям за вашите зрители и слушатели, нито имат участие, нито имената им са в тези фирми - но витае, че зад едната фирма стои Златев, зад другата стои Пеевски”, каза премиерът.

 

Действително от самото начало на търга съмненията са именно, че шефът на „Лукойл” и депутатът от ДПС ще строят двете нови отсечки. Борисов увери, че те не отговарят но истината. Но все пак: „Никога не бих си позволил да остане в обществото какъвто и да е оттенък, че нещо неправилно съм извършил”, каза още премиерът.

 

Затова щял да бъде обявен изцяло нов търг. Ако се вярва обаче на съобщението на строителното министерство, той на този етап е безсмислен. Защото пари за „Хемус” така или иначе нямало. А това разминаване даде повод на политическите опоненти да потърсят други обяснения.

 

 

Автомагистрала „Хемус” ще бъде изградена, но не с европари, а със средства от държавния бюджет. Те пък влезли в хазната, благодарение на ефективната борба с контрабандата. Това обясни тази сутрин в ефира на „Здравей, България” министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.