Темата е здравеопазване, а целта – оставка на цялото правителство

 

В парламента започват дебатите по първия вот на недоверие към кабинета „Борисов”. Внесен е от опозицията, а темата е здравеопазване. Мотивите - тотален провал в сферата, а целта - оставка не само на ресорния министър Петър Москов, а на цялото правителство.

Още по темата


Според БСП крахът в здравната политика е пълен, тя е вредна за гражданите, а здравноосигурени са лишени от достъп до здравеопазване. 


На този етап обаче опозиционната мисия изглежда обречена, тъй като за успешен вот са нужни 121 депутатски гласа. А БСП, ДПС и двамата независими успяха да съберат за внасянето му общо 69.

 

В ефира на „Здравей, България” депутатът от ГЕРБ Даниела Дариткова призова за експертен, а не политически дебат по темата за реформите в здравеопазването. 

 

Аз не смятам, че този вот ще мине. Целта е за пореден път да кажем на обществото, че здравеопазването в България върви в грешна посока”, заяви представителят на ДПС Тунджер Кърджалиев.

 

 

Ние защитаваме вашия министър, когото оставихте политически сирак”. Това заяви депутатът от ГЕРБ Семир Абу Мелих, обръщайки се към лидера на ДСБ Радан Кънев, при обсъждането на първия вот на недоверие към правителството в пленарна зала в сряда. 


Репликата му бе насочена към Кънев, след като той обвини опозицията в опит за прикриване на „провалената съдебна реформа” чрез вот на недоверие заради проблеми в здравеопазването.


Ако ви трябват провалени министри, обърнете се към ГЕРБ”, каза Кънев на вносителите на вота.


Може би си мислите, че министър Москов е на поста заради някакви свои качества? Не, той просто е покровителстван от министър-председателя. Когато покровителствената ръка падне от главата му, той си отива”, коментира от своя страна депутатът от ДПС Тунджер Кърджалиев.

 

Отцепилият се от ДПС бивш лидер Лютви Местан заяви, че той и съмишлениците му ще подкрепят вота на недоверие.

 

Бяхме свидетели на един недопустим език на омразата към част от българското общество – ромите. Но, ако едно управление не е стъпило на демократична основа, от него не могат да се очакват демократични реформи в нито една сфера”, коментира Местан.

 

Гласуването на вота ще се състои в петък.

 

Още по темата гледайте във видеоматериалите.