Бойко Борисов: Спираме обществени поръчки, за които обществото има и най-малкото съмнение

 

Кабинетът спира още обществени поръчки. Общата им стойност е 700 милиона лева. За едната отново има данни за свързаност с депутата Делян Пеевски. По изключение той реши днес да отговори на журналистически въпроси. 

 

Два дни, след като премиерът намекна, че слуховете за връзки на Пеевски и Валентин Златев с определени фирми са "попроверени от него" и след като обществената поръчка за магистрала "Хемус" беше спряна именно заради подобни слухове, днес дойде ред на Пеевски да отрича. Или по-точно - да не коментира.  

 

„Нищо не ме притеснява, нищо не съм видял. Премиерът е хубаво сега да се погледне в огледалото и да види дали не вижда Прокопиев и кръга "Капитал" в него", заяви Пеевски.

 

Докато той търсеше отражения в огледалото в Банкя, на „Дондуков” премиерът се огледа в още обществени поръчки. Става въпрос за поръчки за 95 милиона лева за горски пътища в държавните лесничейства. Поръчката е спечелена от строителната фирма "Водстрой 98", която същите онези слухове отново свързват с депутата Делян Пеевски. В Министерския съвет обаче предпочетоха да боравят с факти.

 

„Не ми е известно, ако в Търговския регистър откриете такава връзка, значи има”, заяви финансовият министър Владислав Горанов.

 

Сега идеята е всички съмнителни или просто големи обществени поръчки да се проведат наново по новия закон. Така щяло да се успокои общественото напрежение, породено пак от онези съмнения. Съмнения, които обаче не са от вчера.

 

Като доказателство, че няма нищо преднамерено, Горанов обяви, че вероятно ще се спират поръчки и в градове на ГЕРБ. Преструктурирана ще бъде и поръчката за новите ни лични документи. Там става дума за около 500 милиона лева.

 

Междувременно по искане на ДПС и с подкрепата на почти всички партии ще се създаде специална комисия, която да разследва влиянията и на Анкара, и на Москва в българската политика. В следващите два месеца комисията ще събира информация от МВР, службите за сигурност и дипломатическите ни мисии. 

 

Репортери: Марина Стоименова, Велина Сашева

 

Припомняме, че в началото на февруари стана ясно, че новите лични карти ще бъдат с чип, а за производството им МВР ще строи фабрика.

 

 

Преди два дни премиерът Бойко Борисов спря строежа на магистрала „Хемус”. Той нареди на регионалния министър Лиляна Павлова да прекрати избора на фирми, които ще градят аутобана.