Концесионери поискаха договорите им с държавата да бъдат прекратени

 

Плажове по Северното Черноморие на път да останат без стопани, тъй като концесионери поискаха договорите им с държавата да бъдат прекратени.

 

Причината плажовете „Кабакум”, „Аспарухово” и „Офицерски” да останат без стопанин са икономически неизгодните условия по договора. Концесията на плажа в „Аспарухово” е около 300 000 лева на сезон. Към това се прибавят и задължителните разходи за водно спасяване и почистване, които са около една трета от концесията. Печалбата на концесионера е от продажбата на чадъри и шезлонги и от наеми на заведения, но според стопанина в края на сезона сметката не излиза. 

 

През последните няколко години „Офицерският плаж” във Варна се превърна в синоним на мръсен плаж. Заради изливащите се отпадни води от Шокъровия канал, плажът беше затварян за ползване в пика на сезона. Общината обаче още не е решила проблема. 

 

Преди години, когато са подписвани договорите за концесия, правата и задълженията на стопаните са били различни. Концесионерите искат методиката, по която се определят наемите, да се промени и задължително да се въведе категоризация на плажовете.

 

За това са нужни промени в Закона за устройство на черноморските територии, които са приети едва на първо четене. Спасение за сезона обаче има - да се дадат временни правомощия на губернаторите да отдават под наем безстопанствените плажове до избирането на концесионер. Със или без концесионер държавата ще осигури поне водно спасяване за останалите без стопанин градски плажове.

 

Когато се приемат промените в закона плажовете ще преминат под шапката на Министерството на туризма. От ведомството обясниха за Нова телевизия, че плажовете ще бъдат селектирани в отделни групи – градски, извънградски, такива, които са близо до туристически дестинации, и такива, които са с ограничено ползване. Когато това се случи и концесиите ще бъдат на различна стойност. 

 

Репортер: Нивелина Няголова