Схема за раздаване на обществени поръчки при заобикаляне на най-ниската цена

 

Схема за раздаване на обществени поръчки при заобикаляне на най-ниската цена! Как близо 50 млн. лева за доставки на храни могат да се разпределят по лична преценка на възложителите? За схемата разказва Генка Шикерова.

 

Бюджетните организации избират фирми за доставки на храна не според цената, а чрез схема от няколко критерия, основно субективни.   

 

Обикновено методиката е 60% тежест на цената и 30 на сто - на риска. Резултатът – обикновено печели не фирмата, която дава най-изгодна цена, а тази, която се хареса на комисията. Според участници в търговете тази тактика прилага и Агенцията за бежанците.

 

Така най-висока оценка получава само една фирма и това автоматично я изстрелва на първо място. Независимо, че общата й цена е с близо 900 хиляди лева по-висока в сравнение с най-ниската предложена цена. 

 

Справка в Регистъра на обществените поръчки само от последните няколко месеца показва, че това е масова практика. По подобни критерии военното министерство ще купи храни за над 31 млн. лева, Студентски столове и общежития - за над 13 млн. лева.  За една от поръчките на дружеството вече е определен победител – този с най-висока цена.

 

Според председателя на Агенцията за обществени поръчки залагането на критерий „Оценка на риска” при доставки на храни е необосновано. Той се използвал основно при по-сложни поръчки, обикновено свързани с тежко и дългосрочно строителство. При процедури с обект на доставка подобни показатели са неприемливи. Практиката обаче показва, че те се използват често.
 

Защо Агенцията за бежанците купува храна на завишени цени? Гледайте разследването на Генка Шикерова във видеото.