Журналистът Генка Шикерова разкри как от институцията купуват храни на завишени цени

Правителството прие решение за освобождаване на Никола Казаков като председател на Държавната агенция за бежанците, съобщиха от правителствената пресслужба.

 

За изпълняващ длъжността до назначаването на титуляр е определен един от сегашните заместник-председатели на агенцията – Кирчо Киров. Решението на Министерския съвет е прието неприсъствено.

 

Уволнението на Никола Казаков идва след разследване на Нова. Журналистът Генка Шикерова показа как Агенцията за бежанците купува храни на завишени цени. 

 

Уволнен и главният секретар на Агенцията, който разписвал договорите и обявленията за поръчки. Премиерът Бойко Борисов съобщи, че разполага с данни, които потвърждават изнесените в разследването на Нова – договорите са саботирани с умисъл, за да се стигне до пряко договаряне на цените. 

 

Груби нарушения при провеждането на обществената поръчка за доставка на храни за мигрантите през 2015 година - залагане на необосновани критерии, които предопределят крайния победител, и умишлено удължаване на процедурата чрез обжалването ѝ в съда. Така може да се обобщят действията на ръководството на Агенцията за бежанците, които водят до сключването на два директни договора за доставка на храни на цени, по-високи от пазарните. Равносметката за бюджета – над 1 милион лева са дадени на избрани фирми.

 

Репортер: Генка Шикерова

 

Припомнете си случая във видеото:

 

„Имаме един случай, по който е започната проверка от инспектората. Тече и проверка на Агенция за държавна финансова инспекция и премиерът е информиран за техните изводи и е преценил, че в този момент това трябва да се случи”, заяви пред журналисти вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова във връзка с уволнението на Казаков.

 

Бъчварова допълни, че констатациите са свързани с някои от процедурите, но премиерът Бойко Борисов щял да даде обяснение.