Това стана възможно след дадено съгласие от компанията, която го изготви

 

Докладът за проследяването на активите на КТБ беше изпратен в деловодството на Народното събрание от финансовия министър Владислав Горанов. 

 

Докладът на „Аликс партнърс” – компанията, изготвила доклада, е конфиденциален, но с писмо финансовият министър поиска разрешение докладът да се публикува с оглед на големия обществен интерес. 

Още по темата

 

От международната компания се съгласиха становището им да бъде показано само пред депутатите. 

 

В писмото от „Аликс партнърс” изразяват категорично становището, че в интерес на опазване на масата на несъстоятелността на КТБ трябва да се спазят клаузите за конфиденциалност на доклада. От компанията допускат компромис, като изразяват съгласие докладът да се предостави само в регистратурата за класифицирана информация на Народното събрание за запознаване от народните представители при условие, че няма да бъде копиран и/или разпространяван. От компанията се обосновават с аргумента, че в доклада се съдържа чувствителна финансова и търговска информация, като оповестяването му рискува да увреди процеса на събиране на активите на банката.

 

Международната компания беше наета през юни 2015 г. от синдиците на „Корпоративна търговска банка”, за да проведе разследване и проследи активи на банката, с които тя се е разпоредила в нарушение на закона, на добрите банкови практики и да препоръча действия за възстановяването им. Докладът беше предоставен на синдиците на банката на 23 септември 2015 година.