"Говори се основно за компании", поясни независимият депутат

 

„Прочетох доклада за активите на КТБ до половината. Има страшно много числа и се говори основно за компании. Не видях нито едно име на политик”, коментира пред Нова телевизия независимият депутат Георги Кадиев.

 

Той поясни, че има малко имена на бизнесмени, но те са основно собственици на част от компаниите, получавали кредитите.

 

„Има препоръки от компанията „Аликс партнърс” към синдиците на КТБ какво да се предприеме и очаквания колко може да се събере. В крайна сметка най-важното нещо в този доклад е да се възстановят средствата. Най-важният въпрос, който бих отправил, е някой направил ли е нещо по тези препоръки”, попита Кадиев. 

Още по темата

 

„Аз очаквах от този доклад първо да получа отговора колко са необезпечените кредити. Второ - кои са компаниите, които се крият зад тях и ако има офшорни компании, кои са техните собственици. Това не видях, но все пак прочетох само половината доклад. Има изключително смущаващи факти, които показват, че контролните органи в България не работят", на мнение е депутатът.

 

"През 2009 г. общият кредитен портфейл на банката е около 1,4 млрд. лв. След това с идването на правителството на ГЕРБ всяка година по 1 милиард добавят, за да стигнат до края на 2014 г. с раздадени кредити за 4,7 млрд. лв. През 2009 г. лошите кредити са 0,8%, докато през 2014-а те са 84%. Това е абсурдно и означава, че банковият надзор в БНБ не са свършили абсолютно нищо. Очевидно това не е просто проспиване, а умишлено затваряне на очите", каза още Георги Кадиев.

 

Припомняме, че в ранния следобед в парламента беше внесен докладът на международната компания „Аликс партнърс”, която разследва кой е източил фалиралата банка. Той бе внесен в секретната секция на Народното събрание, което означава, че съдържа класифицирана информация и никой няма право да го снима, копира и разпространява съдържанието му. Все пак стана ясно, че той е само в едно копие от 580 страници и е изцяло на английски език. 

 

Независимият Георги Кадиев се нареди на опашка за закъснелия доклад 24 часа преди пристигането му. Изгубил търпение, той дори организира във Facebook "живо" предаване за движението му към парламента. Кадиев се усъмни, че някой някъде го дописва и редактира. В крайна сметка се добра до него. Йордан Цонев от ДПС обаче реши да пропусне четенето.

 

„Не смятам, че аз трябва да се запозная или депутатите. Според мен с доклада трябва да се запознаят медиите и хората в България”, смята Цонев.

 

Затова миналата седмица от ДПС внесоха законова поправка, с която докладът да бъде публикуван в интернет, но и дотогава, според Цонев, няма нужда да се чака за отговор на основния въпрос – къде отидоха парите на КТБ? Според него международните одитори установяват същото, което и българската парламентарна комисия вече записа - че КТБ е замислена и действала като пирамида. 

 

Цялото интервю с Георги Кадиев можете да гледате във видеото: