Кабинетът няма да се обвързва с твърдения, че помага на олигарси, каза премиерът

 

Природозащитници на протест срещу застрояването в Банско! А туристи застанаха в подкрепа на развиването на ски пистите. Държавата обясни, че може да си навлече дела за десетки милиони левове, ако прекрати концесията. Затова ще търси компромис.

 

Интереси срещу интереси. Едните искат разваляне - на ски концесията в Банско. Другите - развитие на съоръженията.

 

Природозащитниците протестираха пред Министерския съвет - да убедят властта да прекрати договора с фирма „Юлен”, която стопанисва ски пистите. Протест, както е модерно, със символи.


„Моето огледало символизира сутрин управляващите да се погледнат и да видят дали не съзират Цеко Минев или други важни клечки, олигарси”, обяснява Нели Дончева.

 

Екозащитниците искат Пирин да остане за хората, а не за бизнеса. Или, ако е за бизнеса, да е законно. Казват, че фирмата концесионер вече се е разположила в над 60 на сто повече територия, отколкото е тази, за която плащат на държавата.

 

„Тези нарушения са само в главата им. Тези хора заблуждават обществото и искат да наложат своя зелен рекет”, казва Иван Обрейков, маркетинг директор на фирмата-концесионер в Банско.
Срещу зелените идеи са туристическите очаквания от Банско.

 

„Хубаво е да има втора кабинка, но е хубаво да има и още писти. Банско е най-хубавият курорт и не бива да се спира развитието му”, казват туристите в планината.

 

По средата между едните и другите - държавата. Кабинетът първо реши, че днес ще разглежда договора с концесионера, после се отказа заради съмненията на гражданите, че властта защитава бизнеса.

 

Думата си каза пред министрите и премиерът Бойко Борисов. Не приемал правителството да се обвързва с олигархията. И ако няма консенсус, концесията ще бъде прекратена.

 

Не мога да приема правителството да бъде обвързвано с твърдения, че помага на някой олигарх”. Това заяви премиерът Бойко Борисов на заседанието на кабинета в сряда по повод решението за спиране на процедурата за разглеждане на доклада на междуведомствената работна група за концесионния договор за ски зона Банско.


Борисов посочи, че министърът на околната среда и водите ще направи още един опит, събирайки всички страни с отношение към проблема, за да се намери разумен баланс и решение.


Ако не се стигне до консенсус, ще прекратим концесията”, посочи Борисов.


По-рано днес от фирмата- концесионер излязоха със становище. В него се казва: „Група „еколози“ отново разпространяват неистини относно ски зоната”, заявиха от фирмата-концесионер.


Те казват още, че са изненадани, че след постигнато съгласие на общата среща между тях, еколозите, МОСВ и ДНСК, „същите “еколози” извъртяха позицията си”.


Компанията за пореден път заявява, че „след многобройни проверки и съдебни решения на българския съд, ДНСК, РИОСВ, Европейската Комисия и дори мисията на ЮНЕСКО през 2012 г., е потвърдено, че нарушения в ски зона Банско не съществуват и екологичното съответствие на съоръженията е на световно ниво”.


След няколкочасов дебат в сградата на Народното събрание се стигна до консенсус, че концесионният договор е необходимо да се анексира и няма случаи на незаконни дейности в ски зоната. Със заключителните думи на Андрей Ковачев, еколозите се съгласиха с това, за което свидетелства и звуковия запис от срещата. Една седмица по-късно същите еколози разпространиха писмо с редицата неверни твърдения, които повтарят от вече 10 години, въпреки че същите въпроси бяха дискутирани на гореспоменатата среща”, гласи официалната позиция на фирмата-концесионер.

 

"Няма да се взима каквото и да е решение за концесионния договор в Банско преди да се постигне консенсус и яснота, за да е категорично ясно на всички, че действията на правителството не се предопределят от желанието да се обслужват нечии олигархични интереси". Това заяви екоминистърът Ивелина Василева, съобщава БГНЕС.

 

В самия договор има редица неточности и неясноти, които касаят обекта, обхвата и предмета на концесията. Това е становището на експертите. От тази ситуация може да се излезе по два начина - чрез прекратяването на концесионния договор или чрез изменяне на концесионния договор с цел прецизиране и залагане на ясни текстове за това какъв е предметът, обхватът и обектът на концесията, да се заложат ясни механизми за контрол, механизми за формиране на концесионното възнаграждение и увеличението му, да се заложат санкции при нарушения”, поясни министърът.

 

По примера на природозащитниците, тези, които защитават ски туризма в Банско се припознаха в мотото "да останат хора в България".

 

„Няма да броят лешояди, гъските също ще ги пропуснем, те искат да имат работа и да си гледат децата”, добави Обрейков.

 

За да останат и хората и природата, държавата ще ги събере отново, за да намери компромис.