Тази поправка в изборното законодателство ще бъде обсъдена в парламента

 

Затворниците с право на глас. Тази революционна поправка в изборното законодателство ще бъде обсъдена в парламента. В момента лишените от свобода нямат право да гласуват. Защо управляващите искат да им го върнат и какви още промени в изборните правила подготвят?


В момента конституцията е категорична. Лишените от свобода нямат право на глас. Според Георги, който от 2 години лежи в бургаския затвор за нанесен побой, това е несправедливо.


„Като са лишени от свобода, не би трябвало да са лишени от права. Ние лежим в България, всеки има право на глас”, на мнение е затворникът Георги Георгиев.


Предложението на депутатите от ГЕРБ е избирателни права да получат само осъдените за леки престъпления, например, хулиганство. Такъв е случаят на Стоян. Затворник от 2 години и бивш активист на управляващата партия.


„Ние сме хора със средно образование, с висше има хора. Не са само такива, които са изметта така наречените, както ги приемат повечето”, казва затворникът Стоян Петров.


Според Стоян не видът на присъдата, а гражданската активност трябва да е определяща за правото на глас. Защото, оказва се, в затворите положението е същото като в цялата страна.


Законодателят обаче е твърд – убийците и изнасилвачите остават далеч от урните. Сашо е сред тях. Лежи от 14 години за убийство. Но след още 2 ще е на свобода и ще може да гласува. Никога досега не го е правил.


„Интересно е. Толкова години не съм гласувал”, казва затворникът Сашо Ламбов.


Вносителите обясняват, че предложението е европейска препоръка.


Основният аргумент е, че това право не следва да се ограничава”, обяснява Данаил Кирилов от ГЕРБ.


Изборният експерт Михаил Константинов не очаква вълна от обществено възмущение по темата.
„Има хора, които някой път дори по невнимание са направили нещо, заради което лежат”, казва проф. Михаил Константинов.


За целта обаче първо трябва да се преодолеят ограниченията на конституцията. Според опозицията това няма как да стане.


„Със закон ние не можем да дописваме или изменяме Конституцията”, казва Чавдар Георгиев от БСП.


Така крайното решение очевидно ще породи юридически спорове. А чисто политически се очакват около идеята изборната кампания да бъде съкратена от един месец на 21 дни. И около намерението да се създаде нов изборен район в чужбина.


И още за изборите. Експериментално гласуване по интернет предлагат управляващите още за следващия вот. Идеята е опитите да продължат до 2018-а година, а дотогава резултатите от тях няма да се зачитат.


Репортери: Калина Влайкова, Цеца Алексова