Четиримата биячи са арестувани, съобщиха от МВР

 

Трима агресивни мъже биха с метални палки младеж след скандал на Околовръстното шосе в София в сряда следобед.

 

Всичко започнало, след като автомобилът на тримата агресори многократно изпреварил и засякъл колата на потърпевшия Васко Наумов. За да предотврати инцидент, той натиснал клаксона.

 

Highslide JS
Снимка: bgathletic.com

Това обаче вбесило мъжете, те препречили пътя на пострадалия и се нахвърлили върху него с метални палки, веднага след като излязъл от колата. Побойниците носели и пистолети.


Случката била заснета с мобилен телефон от съпругата на Васко - Мария Димитрова, която е една от водещите ни състезателки на троен скок, участвала е на няколко европейски и световни първенства и на олимпийски игри. Тя също получила няколко удара от нападателите, след като опитала да защити половинката си.


 

Пред камерата на „Здравей, България” младият мъж разказа, че още с първия удар са били избити предните му горни три зъба и са сцепени устните му. Има и наранявания по ръката.


По случая са арестувани четирима души, съобщиха от МВР. Те са служители в частна охранителна фирма, уточниха от прокуратурата. 

 

Според наши полицейски източници нападателите са били охрана на Иво Борисов-Ториното, близък до Златомир Иванов-Баретата. Адвокат на Иванов заяви пред Нова, че клиентът му няма нищо общо с биячите.

 

Един от нападателите, който се вижда ясно на клипа, е от Червен бряг. Това е Христо Христов, който е на 22 години и републикански шампион по бокс. Другите трима нападатели са: Мартин Марков – 41-годишен, Георги Близнаков на 46, бивш кикбоксьор, и Александър Гечев на 39 години.

 

„Те са извършвали охранителна дейност, което си личи по облеклото и начина, по който вдъхват респект. Имат ли лиценз, това е в процес на доказване. Ще се провери и режимът, и лицензът, и дали имат право да осъществяват тази дейност. Те се възползват от правото си да не дават обяснения, но прокуратурата ще прояви пълна нетолерантност и безкомпромисност към подобен род деяние”, каза Румяна Арнаудова, говорител на Върховната касационна прокуратура.  

 

Четиримата нападатели са задържани за хулиганство и причиняване на средна телесна повреда. Главният прокурор  Сотир Цацаров свика спешна среща с главния секретар на МВР и директора на охранителна полиция за вземане на незабавни мерки за опазване на обществения ред.

 

Утре, петък, прокуратурата ще внесе искане за най-тежката мярка за четиримата „задържане под стража”. Четиримата са охранители, но нямат лиценз за това - на свободна практика са според разследващи. Трима от биячите са с криминално минало. Имат регистрации за изнудване, побой и шофиране в нетрезво състояние. За престъпленията  в които са обвинени, ги грози до 10 години затвор. 

 

Още по темата гледайте във видеоматериалите.