Задържаха и собственика на пистолета, с който тийнейджърът е стрелял

 

Ученикът, прострелял момче край столичното 26 СОУ, вече е обвинен в опит за предумишлено убийство. Прокуратурата е събрала достатъчно доказателства, че деветокласникът е подготвял саморазправа със своя приятел. 

 

Ивайло Гаджов е задържан за 72 часа. В неделя прокуратурата ще поиска от съда да остане постоянно в ареста. 

Още по темата

 

Тийнейджърът планирал дълго време саморазправата с пострадалото момче.   А причината - спор за момиче. Простреляният Даниел остава в "Пирогов" в стабилно състояние.

 

„Никакъв уплах. Първи път го е прострелял, паднало е моето дете на земята, бутнал му е ръката, пистолетът е паднал и се е опитал втори път да го простреля, което говори, че въобще не се е уплашил. За мен това е потенциален убиец”, заявява Десислава Чавдарова, майка на простреляния Даниел.

 

Колкото е категорична майката на простреляния Даниел, толкова са категорични и близките на Ивайло. Той бил кротък и не създавал проблеми.

 

„Аз съм го отгледала от малко. То е толкова кротко дете! Сега съм изумена от това, което е станало”, заяви пред Нова телевизия съседката Василка Кирилова.

 

„Той е отличник. В училището с най-висок успех завърши първия срок. Те са приятели, доколкото знам, с това момче”, разказа Александър Гаджов, баща на стрелеца Ивайло. 

 

Двете момчета тренирали заедно футбол. На терена обаче този път Ивайло дошъл с друга цел.

 

„Установено е при разследването, че се касае за спор за момиче – и двете момчета са били влюбени в това момиче”, обясни Румяна Арнаудова – говорител на прокуратурата.

 

Заради любовния спор нееднократно Ивайло заплашвал Даниел пред съучениците му. Момчето дори се било упражнявало в стрелба.

 

„Касае се, според обвинението, за абсолютно целенасочено и предумишлено убийство”, заяви Румяна Арнаудова. 

 

Секунди след изстрела охранител от обект наблизо успял да реагира и измъкнал пистолета от ръцете на стрелеца. 

 

Чичото на стрелеца е задържан и остава в ареста. Причината е, че не е съхранявал пистолета си на безопасно място. Затова и той се сдоби с обвинение, за което го грозят от 2 до 10 години затвор.

 

 А в училището на Даниел контролът се затяга.

 

„В понеделник ние ще се погрижим да окажем психологическа помощ на децата, тъй като те са станали свидетели на един доста стресиращ факт”, заяви Елка Велкова – директор на 26 СОУ – София.

 

Даниел е опериран успешно в „Пирогов” тази нощ и опасност за живота му няма. Куршумът, изстрелян в таза му, не е засегнал жизненоважни органи.

 

Репортери: Ева Костова, Георги Георгиев