Съдът остави 16-годишният Ивайло в ареста

 

16-годишното момче, което простреля ученик на 14 след спор за момиче, остава в ареста, реши съдът в неделя. Магистратите прецениха, че има опасност тийнейджърът да извърши друго престъпление, ако бъде пуснат на свобода.

 

„Съжалявам”, заяви на влизане в съдебната зала Ивайло Гаджов. 

 

Още по темата

Бащата на тийнейджъра също се извини на семейството на пострадалото момче. Не е знаел синът му да е ходил в стрелбище. 

 

Прокуратурата поиска най-тежката мярка, защото имало достатъчно доказателства, че деветокласникът Ивайло подготвял саморазправа със своя приятел Даниел. А причината е спор за момиче. 

Дни преди да извърши престъплението, стрелецът показал оръжието на свой съученик в дома си. За да демонстрира, че може да борави с пистолета, Ивайло дори възпроизвел два изстрела. След това тийнейджърът изпратил и снимка на оръжието на друго момиче през едно от приложенията на мобилния си телефон.

Тийнейджърът беше задържан за 72 часа след стрелбата на метри от училищен двор. По време на заседанието на съда в неделя стана ясно, че първият опит на Ивайло да простреля Даниел бил неуспешен. Уцелил го вторият куршум. Последвал и трети изстрел, но той, за щастие, също не попаднал в тялото на жертвата. 

 

Защитата на 16-годишното момче обяви, че ще реши дали да обжалва наложената му мярка за неотклонение, след като се консултира с родителите му.

В събота властите арестуваха и вуйчото на подсъдимия, с чийто пистолет е извършено престъплението. Мъжът е обвинен в неправилно съхранение на оръжие.

 

Същевременно от „Пирогов” съобщиха, че няма промяна в състоянието на простреляното момче. Той е спокоен, в стабилно състояние, без непосредствена опасност за живота към момента. Ще остане в болница колкото е необходимо.