Дружеството предлага дневната тарифа да скочи с 2.3%

 

По-скъп ток от първи юли. Това искат трите енергоразпределителни дружества. За какво увеличение на тарифите настояват?


Единствено EVN казва конкретни числа. От компанията настояват в Югоизточна България дневната тарифа да скочи с  2,3 на сто, а на нощната - с 3,5 процента. И изчисляват, че това би означавало лев и 23 стотинки над всяка фактура при потребление от 200 кВтч. дневна енергия и 70 кВтч. нощна.


Дружеството, което обслужва Североизточна България, ЕНЕРГО - Про, ще поиска увеличение на цените в своя регион, но ще го съобрази с инфлацията. По данни на НСИ, за 2015-та, тя е отрицателна.


Сметките на ЧЕЗ, също още не са готови. Но и те ще искат поскъпване. Аргументи за исканото увеличение и реакции на потребители събра Благой Бекриев.


Апартаментът на Натали и съпругът й е 60 квадрата. Отопляват го  с два климатика.


„Средната сметка за ток ми е 250-300 лева, а заплатата ми е 500 лева. Аз работяа като фризьорка. Няма как, непосилно е за мен да се справям сама”, обяснява Натали Пенева.


За да икономисват, пускат пералнята и бойлера вечерно време, за да ползват по-евтината нощна тарифа. С поскъпването, което искат от EVN, обаче, това вече няма да е особено облекчение за сметката им. А компанията има стабилни аргументи за исканото увеличение.


„Причината е дружествата да имат достатъчно средства, така че да обслужваме милион и половина клиенти и да продължаваме да намаляме загубите по мрежата”, обяснява Петър Костадинов от EVN-България.


В пловдивските села смятат, че дружеството трябва да направи точно това. Защото сега нямат сметка от ниските сметки за ток. Електричеството често спира, а напрежението по мрежата понякога е по-ниско от 220 волта и уредите гърмят.


„Аз тук купувам трети телевизор от това включване-изключване, включване- изключване”, жалва се Лилия Фичева.


Като всяка домакиня Натали пресмята колко ще й костват новите цени на тока.


„Аз трябва да давам по още 20 лева отгоре всеки месец, което означава че трябва да намаля още повече разходите си, например трябва да купувам по-малко храна”, казва още Натали Пенева.


Репортери: Николай Василковски, Благой Бекриев