Извънредна среща на европейските лидери в Брюксел

 

Среща между Евросъюза и Турция в Брюксел за мигрантската криза. Европа настоява Турция да затегне охраната по морските си граници и да върне обратно мигрантите, заловени в морето. В замяна Анкара ще получи 3 милиарда евро, за да се справи с повече от 2 700 000 сирийски бежанци, които са на нейна територия. 

 

Европейските лидери ще ускорят споразумението за реадмисия на имигранти, влезли в Европа през Турция. Идеята е бежански статут да се дава на бежанците, които са на турска територия, като дори се обсъжда и система, подобна на американската зелена карта.

 

По този начин Брюксел иска пресече наплива по т.н балкански маршрут и да разсели намиращите се на балканските граници имигранти. Общността настоява Гърция да изпълни задълженията си, като отвори бежански центрове с капацитет за 50 000 имигранти и е готова с допълнителна помощ за Атина. Очаква се споразумението за реадмисия с Турция, което засяга пряко България, да влезе в сила от юни.

 

Повече от 1 милион души от Близкия изток, Африка и Азия са потърсили убежище в Европа през 2015 година, сочи статистиката. Притокът на толкова много хора показа политическите различия между държавите от Евросъюза и застраши свободното движение през границите на страните от Общността.

 

Президентът Ердоган вече обвини Евросъюза, че не бърза с отпускането на парите на фона на намеренията му да построи град за бежанците в Северна Сирия близо до границата с Турция. Парите за проекта ще дойдат от международни донори, но до този момент планът не е срещнал особена подкрепа от други държави. 

 

Репортер: Антоанета Николова