Не може подходът на ЕС да се затваря "за едно или друго", коментира германският канцлер

Германският канцлер Ангела Меркел се обяви днес против затварянето на мигрантския маршрут през Западните Балкани, предадоха ДПА и ТАСС.

 

Преди началото на срещата на високо равнище ЕС-Турция Меркел заяви, че притокът на мигранти и на търсещи убежище трябва да намалее, но не само за "някои или за няколко страни". Не може подходът на Европейския съюз "да се затваря едно или друго", каза тя по повод дискусиите за необходимостта от затваряне на границите за бежанците.

 

Меркел изрази надежда, че на днешната срещата в Брюксел ще може да бъде постигнат напредък, но подчерта, че преговорите ще са трудни. Мерки за охрана на морските граници може да се предприемат само при сътрудничество с Турция, подчерта тя.  

 

В Брюксел днес се провежда среща между ЕС и Турция за мигрантската криза. Европа настоява Турция да затегне охраната по морските си граници и да върне обратно мигрантите, заловени в морето. В замяна Анкара ще получи 3 милиарда евро, за да се справи с повече от 2 700 000 сирийски бежанци, които са на нейна територия.

 

Европейските лидери ще ускорят споразумението за реадмисия на имигранти, влезли в Европа през Турция. Идеята е бежански статут да се дава на бежанците, които са на турска територия, като дори се обсъжда и система, подобна на американската зелена карта.