След тричасова среща до съгласие не се стигна

 

Строителството на нови съоръжения в Банско и промяната на концесионния договор засега се отлагат във времето. След тричасова среща между представители на държавата, местната власт и еколози до съгласие не се стигна. 

 

Предоговарянето на концесията с „Юлен” беше спряно от премиера Бойко Борисов преди седмица. Целта, по думите му, е да се спрат спекулациите, че правителството работи за олигарсите.

 

Помирителната среща за Банско завърши така, както започна - с диаметрално противоположни позиции на участниците в нея. 

 

Според държава при концесията за ски зоната в Банско нарушения няма. 

 

„На територията на ски зона Банско не е открито незаконно строителство”, заяви Николай Нанков, зам.-министър на регионалното развитие.

 

Според експертите държавата няма юридически аргумент да прекрати договора с „Юлен”. Ако го направи, ще дължи неустойка от 100 млн.лв.

 

Експерти от междуведомствената група, която преразглежда договора за концесията, твърдят, че той може да бъде променен, като се поиска по-висока цена.  

Още по темата

 

„Пристъпването към изменение би означавало възможност на държавата да генерира повече приходи от концесионните плащания. От „Юлен” заявиха, че не бягат от преговори, но искат да ги водят с легитимни представители на властта, а не с еколозите”, заяви Ивелина Василела, министър на екологията. 

 

„Реално погледнато тези, които са против, са хора, които не представляват нищо и никого”, коментира Петър Петров, адвокат на „Юлен”. 

 

„На нас ни беше пределно ясно, че целта на тази среща ще бъде да се изманипулира общественото мнение. Да се притиснат природозащитните организации, те да понесат отговорността за 15 години бездействие на държавата”, заяви Любомир Костадинов.

 

Еколозите остават на мнение, че част от съоръженията в Банско са строени без предварителн ОВОС. 

 

Атаката срещу тях днес продължиха и някои от най-изявените ни спортисти, като Стефка Костадинова и Петър Стойчев. С отворено писмо те призоваха премиера Борисов да спре войната на „шепа псевдоеколози”. 

 

„Защо не защитават там където циганите секат горите, защо не защитават незаконното изсичане, защо не ходят там да протестират?”, попита Любо Ганев. 

 

След  днешния тур от преговори, властта реши да поиска от кадастралната карта и регистър на съоръженията, които „Юлен” ползва.