Турция иска 20 милиарда, за да помогне за справяне с кризата

 

Инфарктни преговори в Брюксел! Част от европейските лидери искат изцяло да бъде затворен пътят на бежанците към Европа.

 

А Турция, където трябва да бъдат върнати мигрантите, използва ситуацията, за да прокара редица свои искания. И вдигна цената на помощта си - от 3 на 20 милиарда евро.

 

Огромна пропаст се появи между лидерите от Общността по въпроса за затварянето на основния маршрут на мигрантите през Балканите. Проектодокумент показва, че Брюксел смята да обяви маршрута за затворен, но Германия отрече това като спекулация, а към нея се присъединиха Гърция и Европейската комисия.  

Още по темата

 

Срещата в Брюксел беше удължена и се превърна в работна вечеря между 28-те и турския премиер, така че той да получи възможност да представи новите идеи на Анкара. 

 

„Турция е готова да работи с Евросъюза. Турция е готова да бъде член на Евросъюза. Надявам се, че фокусът на днешната среща ще бъде не само нелегалната миграция, но също и процеса по присъединяване на Турция към Евросъюза, който ще се превърне в позитивна повратна точка на нашите отношения”, заяви турският премиер Ахмет Давутоглу. 

 

Така той даде заявка, че ще поиска повече от Брюксел, а именно свободно безвизово пътуване в Европа и ускоряване на преговорите за членство. В същото време обеща безмилостна битка срещу трафикантите на хора. 

 

 

По непотвърдена информация Давутоглу е поискал не 3 милиарда, а 20 милиарда евро от Европа, за да се справи с повече от 2,7 милиона сирийски бежанци, които са на нейна територия и да спре притока на нови мигранти. 

 

„Турция, за парите, които иска да получи, и Гърция да си изпълняват ангажимента. Ще има кораби на НАТО в международни води между Гърция и Турция, така че надявам се след днешния съвет да успокоим всички граждани на Европа”, заяви пред журналисти българският премиер Бойко Борисов.

 

Информация на Антоанета Николова

 

Видео: БГНЕС

 

 

Същевременно унгарският премиер Виктор Орбан каза, че Европа трябва да затвори границите си за мигрантите и да не позволява никой да влиза в ЕС без регистрация и разрешение, предаде БТА. 

 

Според него какъвто и да било план за презаселване на мигранти от Турция или Гърция само ще „налее масло в огъня” и ще подтикне още повече хора да поемат към Европа. 

 

Унгария няма да участва в никакви планове за заселване на бежанци, даде да се разбере той и предупреди, че не може да се направи нищо, ако не се затворят границите. 

 

Орбан заяви също, че украинците трябва да получат право на безвизов режим, преди да се сключва такава сделка с Турция, на която се предлагат милиарди евро като помощ за бежанците, ускорена процедура за влизане в ЕС и облекчаване на визовите разпоредби, за да подкрепи усилията за спиране на мигрантския поток.