Недоволните от плана за нови съоръжения в Банско също са там

 

В този час районът на Орлов мост в столицата е блокиран от природозащитници, които са против забраната за свободно къмпингуване по Черноморието. Недоволните от плана за нови съоръжения в Банско също са там. Те скандират: ”Искаме палатки, не бетон” и настояват поправката за забрана за свободно къмпингуване да отпадне.


Припомняме, че днес след близо 3-часова среща между представители на държавата, местната власт и еколози до съгласие за концесионния договор за ски зоната в Банско не се стигна.

Още по темата


Според представители на държавата на територията, в която попада концесията, няма незаконно строителство. А ако държавата реши да разтрогне договора с "Юлен", ще се наложи да плаща неустойка от около 100 млн. лв.


Представители на екоорганизациите не промениха мнението си, че част от съоръженията на територията са строени без предварителна оценка за въздействие върху околната среда. Затова работна група от две министерства ще иска от концесионера кадастрална карта и регистър на съоръженията, които „Юлен” ползва. Държавата смята, че има известно основание да се иска по-висока цена за концесията на Банско, която тепърва също трябва да се уточнява.

 

"Тази поправка е неадекватна, не създава регулация, не създава ред", на мнение е Радостина Петрова.

 

"Една от причините да бъде въведена тази забрана е заради боклука. Аз показвам с тази карта, че ние чистим боклука", казва Деница.

 

 

„Надявам се да бъде постигнат компромис да бъде изменен договорът за концесията на ски зоната в Банско, за да бъдат максимално гарантирани интересите на държавата”, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова. Според нея прекратяване на концесионния договор за ски зоната в курортния град ще доведе до директни и косвени загуби за икономиката и за имиджа на страната ни.

 

Депутатите забраниха палатките на дивите къмпинги. Затова протестиращите решиха да ги опънат на „Орлов мост” във вечерния час пик.

 

И още. Забраната за къмпингуването, извън регулираните за това места, изкара на протест на 1-ви март хора, които преди време протестираха срещу идеите за застрояване на къмпингите „Корал”, „Иракли” и „Кара дере”. Протестиращите се зарекоха да се съберат отново на „Орлов мост” на 7 март, както и да поискат от президента Плевнелиев да наложи вето на спорната точка в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

 

Част от тях изразиха недоволството си, докато законът се обсъждаше в парламента. Поправката се появи покрай иначе широко одобряваната идея да се забранят концесиите, строителни и търговски дейности на плажовете със защитени дюни.  

 

Още по темата - утре сутрин в „Здравей, България”. Гост ще бъде министърът на туризма Николина Ангелкова.