Брюксел може да затвори очите си заради сигурността на континента

 

Преговорите с Турция текат на фона на поредните критики за нарушаване на свободата на словото в южната ни съседка. Поводът е нахлуването на полиция в редакцията на турския вестник „Заман” и употребата на водни струи и сълзотворен газ при полицейския щурм. Ще затвори ли Европа очите си пред основни свободи заради сигурността на континента? 

 

Този път сълзотворният газ и водните струи бяха не срещу протестиращите на площад "Тахрир", а за читателите, дошли да бранят редакцията на „Заман”. На този етап реакцията на европейските лидери, които преговарят с Турция за бежанците, остава обрана.  


"Свободата на словото е и продължава да бъде ключово условие за присъединяването на Турция към ЕС", коментира Доналд Туск, президент на Европейския съвет. 

 
Капитулацията на опозиционната журналистика в Турция става под диктовката на властта, убеден е главният редактор на излизащия у нас вестник „Заман България” . 


"Проправителствани медии публикуват списък сега на коя опозиционна медия е дошъл редът да бъде назначен синдик", коментира Мехмед Юмер, главен редактор на в.„Заман България”.


По подобен сценарий вече не излизат  други тиражни вестници като "Бугюн" и "Миллиет". А журналисти от „Джумхуриет”, които публикуваха информацията за турски тирове, превозващи оръжие за Сирия, лежаха в затвора и са с мярка за неотклонение. Парадоксът е, че преди 15 години, когато партията на Ердоган идва на власт, се застъпва за медийната свобода.   


Опозицията в Турция не може да окаже отпор, защото е твърде анемична, твърди Мехмед Юмер. А атентатите в Турция трайно са засилили усещането за несигурност в обществото. Според бившия заместник-външен министър Любомир Кючуков европейските лидери действат като турското общество.

 

Разменната монета са бежанците. Освен парите, които Европа ще плати за тях, за Турция остават и политическите активи от сделката. Според Кючуков тя би позволила на Турция да си развърже ръцете както във вътрешен план - срещу настъплението на демократичните права, така и в Северна Сирия - срещу кюрдите там.