Словения, Сърбия и Македония не пускат бежанци без документи

 

Балканският път на мигрантите е напълно затворен. 

 

В полунощ влязоха в сила нови ограничения по най-популярния маршрут за бягащите от Близкия Изток към Западна Европа. 

 

В полунощ Словения затвори границите си за всички бежанци, които няамат валидни документи. 

 

Хърватските власти също въведоха по-строги ограничения. В отговор, Сърбия реши да затвори границите си с Македония и с България за бежанци и за други мигранти, които нямат валидни визи.

 

Македония също е затворила южната си граница.

 

От тази нощ Словения напълно прилага Шенгенското споразумение по нейните граници с Хърватия, предаде държавната агенция СТА и уточни, че това решение се прилага съгласно договорeността за затваряне на т.нар. "Балкански маршрут" за мигранти, която бе постигната на срещата на върха ЕС-Турция в понеделник в Брюксел.

Още по темата

 

Полицията разрешава влизането на словенска територия само на гражданите, които притежават валидни пътни документи и лицата, които искат да подадат молби за получаване на международна защита, както и на отделни лица, нуждаещи се от хуманитарна помощ.

 

След края на срещата в Брюксел словенският премиер Миро Церар подчерта, че "Балканският маршрут" вече не съществува и властите в Любляна ще допускат на своя земя само хора с необходимите документи за влизане в Шенгенското пространство.

 

"Срещата изпрати много ясно послание към всички трафиканти на бежанци и нелегални мигранти - "Балканският маршрут" е закрит", каза още Церар.

 

Хърватия вчера информира официално сръбското вътрешно министерство, че Словения въвежда нов режим за преминаване в Шенгенското пространство и няма да бъдат допускани мигранти без валидни визи и паспорти. Поради тази причина Сърбия въведе аналогични мерки спрямо Македония и България.

 

Над 50 часа нито един мигрант не е преминал през южната граница на Македония. Това гласи официалната информация от македонските власти. Македонският външен министър Никола Попоски предупреди, че властите в Скопие ще съгласуват всички свои мерки, които ще прилагат по южната и северната си граници с ЕС.

 

От другата страна на границата, на гръцка територия в Идомени, в момента се намират между 13 и 15 000 мигранти. Всички те са транспортирани организирано от гръцките власти до македонската граница.

 

Припомняме, че през 2015-а от Гърция в Македония пристигнаха над 750 000 мигранти. От началото на тази година до затварянето на македонскота граница в страната пристигнаха близо 90 000 души.

 

Хърватският вътрешен министър Влахо Орепич съобщи, че от тази нощ страната е въвела също по-строг контрол по границите си, независимо от факта, че Хърватия не е член на Шенгенското пространство.