Премиерът е доволен от начина, по който здравният министър си върши работата

 

 

Скандал в здравеопазването. Опозицията отново иска оставката на министър Петър Москов. Причината е решението на Конституционния съд да отмени здравната реформа. 

 

Здравните въпроси отново разболяха климата в Народното събрание. Управляващи и опозиция настръхнаха едни срещу други. Поводът - решението на Конституционния съд да върне текстовете, които предвиждаха здравните услуги да се разделят на основен и допълнителен пакет. 

 

Позициите са ясни. Според опозицията това решение е ясен сигнал за провал на здравната политика. Според управляващите то засяга само фрагмент от реформата, която иначе си е чудесна.  

Още по темата

 

Решения на съда не се коментират, а се изпълняват. С тази универсална политическа фраза министър Петър Москов демонстрира спокойствие. И увери, че с малко корекции реформата му все пак ще види бял свят. 

 

„Там, където текстовете не са достатъчно прецизни и са дали основание на съда да върне тези текстове, ние ще ги променим, отчитайки мотивите на съда, и ще ги внесем отново като поправки в закона”, заяви министър Петър Москов.

 

Министърът успокои, че от решението на съда не произтича никакъв проблем за здравната система и пациентите. Но според опозицията здравната система и пациентите имат един ключов проблем и той се казва Петър Москов. 

 

Да си събира чуковете Москов и да се изнася. Друг човек трябва да дойде и да прави това, което ГЕРБ трябва да прави в областта на здравеопазването”, заяви председателят на БСП Михаил Миков.

 

„Това, което остава на министър Москов, е да си подаде оставката и да поеме отговорност за това, което не е успял да свърши”, заяви Хасан Адемов от ДПС. 

 

Именно БСП и ДПС сезираха конституционния съд за реформата на Москов. Защото според тях тя, освен незаконна, е и антихуманна. Но пък изгодна, контрират партньорите във властта.

 

В непълния си и незавършения си вид здравната реформа доказа, че могат да се спестят 500 милиона лева от бюджета на Здравната каса”, обясни Валери Симеонов от Патриотичния фронт. 

 

И според патриотите, и според ГЕРБ решението на съда не застрашава нито министъра, нито реформата му. 

 

Ние сме коректни коалиционни партньори. Подкрепяме екипа на министерството”, заяви Даниела Дариткова от ГЕРБ. 

 

А това за опозицията означава само едно.

 

„Отговорността за провала и този хаос, който предстои в здравната система, е лично на премиера Борисов”, заяви Желю Бойчев от БСП.

 

А Борисов даде да се разбере, че не възразява да си я носи.

 

„Естествено, че продължавам да го подкрепям”, заяви Борисов. 

 

С това темата за оставките на този етап приключи.

 

Видео: БГНЕС