Две години след смъртта на командоса близките му още чакат справедливост

"Медиите бяха подведени за абсолютно всички детайли около операцията в Лясковец. Бяха подведени дали е била необходима тази операция, защо се е случила в този момент, подготвени ли са били командосите". Това заяви за "Събуди се" Ваня Рибчева, майката на командоса Емил Шарков, който загина по време на скандалната спецакция. 

Още по темата

"Не оправдавам Петко Петков. Той е физическият убиец на сина ми. Но той беше предизвикан с точно тези действия", категорична бе майката на убития. 

По думите й следствието и прокуратурата са имали задачата да предпазят главния секретар и неговите подчинени.

"По непростим начин се е подходило. Светлозар Лазаров самостоятелно е взел решение да се проведе операцията", каза майката на убития. 

Две години след убийството на сина си тя все още чака справедливост и не може да заличи спомена за него. 

"По време на делото срещу стрелеца излязоха толкова много факти, че ако някой се интересуваше от тях, щеше да прати в съда и хората, които отговаряха за планирането и провеждането на операцията и които я разпоредиха", изтъкна Рибчева. 

"Никога няма да мога да си дам обяснение за случилото се. Липсата става все по-голяма с течение на времето. Искам всички негови приятели да си спомнят какъв човек беше. Той имаше голям положителен заряд", спомни си съпругата на убития командос Милена Шаркова. 
 
Днес Емил Шарков трябваше да стане на 42 години. Утре обаче негови близки, колеги и приятели ще се съберат, за да почетат паметта му- две години след смъртта му на 14-и март 2014-а година. Той беше командос от специализирания отряд за борба с тероризма и загина по време на акция, при която заедно с колегите си трябваше да обезвредят Петко Петков. Мъжът складирал оръжие в дома си, барикадирал се в него, след като заплашвал учениците от близкото училище в Лясковец. 

Обвиненията, че акцията не е била планирана добре, че са подценени рискове, че момчетата са изпратени без необходимите планове и оборудване, останаха във времето.