КТБ на практика беше атакувана, заяви той след изслушването си

 

Цветан Василев се яви за изслушването му пред Висшия съд в Белград. Той беше придружаван от близо 10 души охрана, които изблъскаха журналистите от пътя на банкера. Изслушването продължи повече от час. 

 

Още по темата

Василев заяви, че винаги е работил за справедлив процес. По думите му в крайна сметка съдът е този, който ще вземе решение. 

 

Банкерът се изправи за първи път пред съда в Белград, за да изкаже своята позиция за делото срещу него в България. До тук се стигна, след като веднъж именно този съд реши, че Василев трябва да бъде екстрадиран. След това обаче втората инстанция постанови, че не са спазени правата му и той трябва да бъде изслушан лично. 

 

Повече от час Василев говори пред съдия. Какво се е случило зад вратата на съдебната зала не се знае, защото снимането вътре е забранено. Цялата информация по делото е секретна.

 

"Пледирам това, което говоря вече година и половина - че банката на практика беше атакувана. Това беше типична рейдърска атака, естествено - добре мотивирана политически и подкрепена от всички държавни институции, най-вече от прокуратурата", посочи той на излизане от залата.  

 

Алед като отговори само на два въпроса, Василев си тръгна. Пътят му отново беше разчистен от охранителите му.

 

"Няма срок, в който да се реши. Това е процедурата, не мога да коментирам дали сме искали нови доказателства", заяви адвокатът Владимир Белянски.  

 

Бившият банкер е призован в съда в Белград заради искането за неговата екстрадиция към България. Страната ни го търси, за да го съди за източването на 206 милиона лева от фалиралата КТБ.

 
Висшият съд няма краен срок, в който да вземе решение по искането за екстрадиция. След това становище ще трябва да заеме Апелативният съд, а финалната дума ще има сръбският министър на правосъдието. В края на април обаче в Сърбия има избори. Дали ще има нов правосъден министър не е ясно.
 
 
И докато в Сърбия текат процедури, в България тече времето на прокуратурата. След няколко месеца изтича двугодишният срок за разследване. Тогава прокуратурата или трябва са повдигне обвинения на Василев, или да прекрати делото срещу него.