Ще бъде конфискуван и палатът му на Женевското езеро

 

Държавата поиска конфискация на имущество на банкера Цветан Василев за над 2 милиарда и 200 милиона лева. Искът е рекорден не само за България, но и за Европа.


Комисията за конфискуване на незаконно придобитото имущество в продължение на година и половина е събрала доказателства за имуществото на Цветан Василев. После била наета печатница, за да бъде отпечатано всичко това. А за превоза му до тази стая, където се съхраняват, е бил нает специален транспорт.


Резултатът - искането на запор върху апартаменти и къщи в България, имение на Женевското езеро, коли, акции в предприятия, над 280 ценни картини, както и редки монети.
Спопред комисията за конфискуване на незаконно придобитото имущество, през сложна верига от юридически и финансови операции банкерът е станал собственик на активи за 2,2 млрд.лв.

 

Още по темата

„Абсолютно за всеки лев има категорични доказателства. Като проследяваме една много сложна верига от юридически и финансови прехвърляния. Доказваме, че зад тези фирми стои едно и също лице - Цветан Василев”, обяснява Пламен Георгиев, председател на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество.


Схемата, по която е източена и КТБ, била проста.


„Една фирма тегли определен кредит и не връща нищо от този кредит.  Говорим за 5-6 млн. лв. След това банката сключва един анекс и отпуска още 3-4 млн. Връщат се само лихвите, нищо повече. След това нови договори и така от 5-6 млн. лв. до 50-60 млн. лв.”, обяснява Пламен Георгиев, председател на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество.

 

Освен чрез фирми, Цветан Василев е получавал доходи и от консултантска дейност. Преди месеци беше доказана собствеността на банкера върху  апартаменти и къщи в България, имение на Женевското езеро, коли, акции в предприятия, над 280 ценни картини и редки монети. Върху това имущество за 1,4  млрд. лв. вече е наложен запор.


„Грубо има едни 700 млн., които така или иначе не можахме да намерим къде са отишли”, добавя Георгиев.


Сега съдията по делото за отнемане на имуществото на Цветан Василев трябва да се запознае с тоновете доказателства. Съдия Валерия Банкова има време до май.


Ще успеели комисията да възстанови на държавата тези пари - ще стане ясно след изчитането на всички тези 28 000 страници, разпечатани на общо 6 тона хартия.

 

 

Highslide JS
Снимка: "24 часа"

 

Припомняме, че Цветан Василев се яви за изслушването му пред Висшия съд в Белград в сряда. Той беше придружаван от близо 10 души охрана, които изблъскаха журналистите от пътя на банкера. Изслушването продължи повече от час.