"Това е само начален етап от нашето сътрудничество в тази сфера", заяви Ахмет Давутоглу

Сътрудничеството между Турция и ЕС за размяна на бежанците не се ограничава с квотата от 72 000 души, заяви турският премиер Ахмет Давутоглу след постигнатото споразумение между двете страни за ограничаване на мигрантския поток.

 

"Квотата от 72 000 бежанци е само първият етап от проекта за размяна на бежанци по системата „едно към едно“ и само начален етап от нашето сътрудничество в тази сфера. Тоест ЕС ще приема един легален срещу всеки нелегален мигрант. И 72 000 е цифра, определена от ЕС и представляваща начална квота. Самият път проект на ЕС за разместването на бежанците е много по-голям", каза той.

 

По думите на Давутоглу, когато тази квота бъде запълнена, програмата за приемането на бежанци няма да бъде прекратена. По-рано той нарече днешния петък „исторически ден“, след като страната му и ЕС постигнаха споразумение за ограничаване на мигрантския поток. 

 

Междувременно британският премиер Дейвид Камерън заяви, че мигрантското споразумение между ЕС и Турция може „значително да съкрати“ потока от мигранти, пристигащи в Гърция.

 

"За първи път от началото на кризата ние имаме план, при чието пълно изпълнение може, както ми се струва, да се промени сегашното положение“, коментира Камерън.

 

По думите му целта на това споразумение е „да се прекъсне връзката“ между пристигането на мигрантите по море в Европа и автоматичното получаване на убежище на континента.