Това е част от историческото споразумение между Европа и южната ни съседка

От днес в следващите две седмици всички чужденци без право да пребивават в Гърция трябва бъдат върнати в Турция. Това е част от историческото споразумение между Европа и южната ни съседка, постигнато преди дни в Брюксел. 

Още по темата

 

Координацията на връщането на бежанците е поверена на холандския икономист Мартен Вервей, генерален директор на Съвета за подкрепа на структурните реформи в Европейската комисия. Той ще насочи общо 4000 души помощен персонал - преводачи, гранични полицаи, съдии и прокурори, с които ще се улесни трудния процес.

 

Все още не е ясно как ще бъде организирано връщането на мигрантите в Турция и кои ще са първите, които ще потеглят обратно. Не е ясна и съдбата на импровизирания бежански лагер в Идомени на гръцко-македонската граница, където над 15 000 души нямат никакво намерение да потеглят доброволно назад. Подобни са и нагласите на близо 5000 мигранти на пристанището в Пирея.

 

 

Въпреки постигнатите договорености между Турция и Европейския съюз, през последните дни притокът на бежанци с нелегални лодки не спира. Само за ден турските власти успяха да задържат 1300 души в опит да тръгнат нелегално към гръцките острови в Егейско море.

 

По последни данни в Гърция има над 46 000 чужденци, кандидати за бежански статут в Европа.