Това се случва часове преди в сила да влезе споразумението за връщане на бежанци в Турция

 

Часове преди да влезе в сила споразумението за връщане на мигранти в Турция, рязко се увеличи броят на хората, които се опитват да влязат в Гърция. 


Съгласно споразумението мигрантите, пристигащи в Гърция, трябва да бъдат връщани в Турция, ако не поискат убежище или ако искането им е отхвърлено. Атина обаче намекна, че може и да не успее да приложи всички клаузи незабавно, защото не са изчистени ключови детайли. Очаква се в страната да пристигнат 2300 експерти, които да помогнат при прилагането на клаузите на документа.


Засега опасенията са за начина, по който ще бъдат връщани мигрантите, които и днес продължиха да пристигат на остров Лесбос.


От петък Турция е задържала повече от 2000 мигранти. Но 47 000 остават блокирани в Гърция, а 10 000 от тях са в лагера Идомени на границата с Македония.


Бежанците ще започнат да бъдат връщани в Турция на 4 април, но съмненията дали споразумението е законно остават. Все още не е ясно какво ще се случи с хилядите, които вече са в Гърция. Само от началото на годината там са пристигнали 144 000 души, сочат данните на ООН.