Коментират експертите Любка Маринова и Алекси Стратиев

 

Свалят младите шофьори от мощните коли. И се въвежда задължително нощно кормуване за всички кандидат-шофьори. Тези промени ще се опитат да приемат депутатите от транспортната комисия преди второто четене на Закона за движение по пътищата. 

 

Депутатите искат засилване на подготовката на кандидат-шофьорите, както и увеличаване на часовете. Сред промените са и връщането на задължителната подготовка на полигон, както и шофирането по магистрала.   

Още по темата

 

Законотроврците предлагат и намаляването на броя на контролните точки за категорията „млад водач".

 

От началото на годината младите шофьори са предизвикали 35 тежки произшествия, загинал е един човек, а ранените са 41.

 

Всички тези идеи за промени бяха коментирани в предаването „Здравей, България” от Любка Маринова от Асоциацията на пострадалите от катастрофи и Алекси Стратиев, бивш началник на КАТ – Пътна полиция. 

 

„Трябва добре да се обмислят тези неща. Какво значи 50 на 50 нощно кормуване? Трябва да има часове за нощно шофиране, но не е задължително да е 50 на 50”, заяви Любка Маринова.

 

Според Алекси Стратиев това са популистки идеи, без действително да са насочени към пътната безопасност.

 

От началото на годината имаме една жертва по вина на новите водачи, в същото време имаме 110 загинали”, заяви Алекси Стратиев. „Има възможност да се помисли и по отношение на обучението”. 

 

Според Стратиев най-важно е да има повече контрол върху скоростта. 

 

Повече гледайте във видеото.