Огънят е избухнал малко след 18.00 часа

 

 

Пожар изпепели до основи общинското училище „Христо Смирненски” в Карнобат. Според очевидци пламъците избухнали около 18.15 часа тази вечер, когато децата от втората смяна още били в класните стаи. Децата са евакуирани бързо. Няма пострадали или обгазени.

 

Огънят тръгнал от покрива, но бързо обхванал цялата сграда.  Ръководството на учебното заведение твърди , че никой не е имал достъп до капандурата,която води до покрива на учебното заведение. Според тях става дума или за прегряване на комина или за късо съединение. 

 

Кадри: "Моята новина" 

На място веднага са изпратени 6 противопожарни автомобила. Въпреки усилията на огнеборците, обаче, покривът и втория етаж на училището изгарят напълно.  

 

Само преди 5 години с европейски средства 100-годишната сграда била напълно обновена. Цялото оборудване на училището е напълно унищожено заедно с цялата документация. 

 

Кадри: "Моята новина" 

 

Проблем сега е и къде ще бъдат преместени над 250 деца, за да не прекъсват учебния процес. „Има вариант, има сграда, в която децата могат да бъдат преместени. Те учеха там, докато се ремонтираше училището преди години.  Ще направим всичко възможно съвместно с държавата и общината да се възстанови сградата”, заяви заместник-областният управител Владимир Крумов.  Следващите два дни са обявени за неучебни за децата от изгорялото училище.

 

Автомобили на пожарната в Карнобат ще останат през цялата нощ в района,за да бъде предотвратено евентуално бъдещо разрастване на огъня.

 

Нова телевизия започва кампания в помощ на пострадалото училище. Освен щетите по сградата, унищожени са компютри, таблети и друга техника за обучението на децата.

 

Ако искате да помогнете на децата и училището, може да изпратите средства на сметката на ОУ „Христо Смирненски“ в град Карнобат като посочите "дарение" като основание за превода.

IBAN BG46STSA93003120546201

BIC STSABGSF ​

 

Ако искате да помогнете по друг начин, може да ни пишете на obrazovanie@ntv.bg.

 

Репортер: Цеца Алексова

Кадри: "Моята новина"