Занятията за близо 600 деца ще бъдат подновени най-рано в понеделник

 

Непочистен комин е най-вероятната причина за пожара в карнобатското основно училище. Равносметката след снощи - изцяло изгорял e вторият етаж на сградата. Унищожена е и документация. 

 

Пожарът изпепели училището, в което учат близо 600 деца. Благодарение на бързата реакция на учителите - нито едно дете не е пострадало. Каква е причината за пожара, засегнал сградата, която е на над 100 години?


Щетите, които причини огненото бедствие на ОУ "Хр. Смирненски". Хорнологията на огнения ад: около 18:30 часа, в края на последния учебен час преподаватели усещат задушлива миризма от покрива на училището и евакуират над 200 деца от учебното заведение. А причината по първоначални данни е непочистен комин. А само преди 5 години в ремонт на сградата са вложени над 1 милион лева европейски пари.

Още по темата


Повече от три часа пожарникарите от две общини са се борили за потушаване на огъня. Покривът и конструкцията, разположени на близо 800 кв. метра, са напълно унищожени.

 

Учителите веднага ни изкараха, като биха звънците. Като отидохме отзад имаше огън. Веднага пожарните дойдоха. Никой не смяташе, че цялото училище ще изгори”, разказа дете-очевидец на пожара.


„За бързото разпространение на пожара най-вече допринася силният вятър и сравнително късното откриване на пожара, който е станал в таванското помещение”, обяснява Димитър Грозев - началник на районната служба за пожарна безопасност и защита на населението-Карнобат.


Изгоряла е цялата документация на училището. По първоначална преценка щетите са за около 2 млн. лв. От Община Карнобат вече подготвят бивше помощно училище, което да подслони временно учениците. Досега то е ползвано за склад. Ремонтът му започна още днес. Бивши ученици на опожареното училище се събраха, за да помогнат при разчистването.  


„Няма да има сериозни проблеми. Друг е въпроса, че те няма да бъдат в тези условия, в които учеха и работеха учителите в досегашната сграда. Бедата ни сполетя, няма да търсим лукс”, заяви кметът на Карнобат Георги Димитров.


Още в понеделник учениците ще прекрачат прага на временното си училище.


„Децата са разтревожени.те имат желание да дойдат в училището си. Ще се справим. Училището ни е хубаво. Имаше много добра атмсфера. Надяваме се пак да го възстановим”, обясни Стефка Вълева - директор на ОУ "Христо Смирненски".


След инцидента хората в Карнобат инициираха дарителска кампания за опожареното училище. Тя ще продължи до пълното възстановяване на сградата.


Реалистичен и оптимистичен варинат е при откриването на следващата учебна година децата и учителите да  се върнат в училището си.

 

Нова телевизия започва кампания в помощ на пострадалото училище. Освен щетите по сградата, унищожени са компютри, таблети и друга техника за обучението на децата. 

 

Нова телевизия и общината започнаха кампания  в помощ на учениците и учителите, след като сградата на училището беше изпепелена преди дни. 
 
Ако искате да помогнете може да изпратите средства на сметката на ОУ „Христо Смирненски“ в град Карнобат като посочите "дарение" като основание за превода. IBAN BG46STSA93003120546201 BIC STSABGSF. Ако искате да помогнете по друг начин, може да ни пишете на obrazovanie@ntv.bg.
 

 

Репортер: Мартин Георгиев