Причината – голямо наследство

 

Задържаха 66-годишна жена от пловдивското село Брани поле за планиране на отвличането и убийството на собствения й брат и петима негови близки. Причината – солидно наследство, от което Иванка Ройдова нямала дял. Това съобщи на пресконференция окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.


В края на февруари арестуваната търсила килъри, които да убият нейния 70-годишен брат и семейство му - съпругата му, дъщеря му, зет му и двете им деца на 8 и 16 години. Ройдова събрала цялата необходима информация за шестимата - къде живеят, как се придвижват и къде учат децата и давала насоки как може да бъдат убити.

Още по темата


Наследството, което Ройдова не можела да прежали, било оставено от баща й. Жената смятала, че то е на стойност около 4,5 млн. долара, но тя нямала дял от него. Единствен наследник бил брат й и именно затова Ройдова планирала отвличането му и принуждаването му да подпише договор, с който прехвърля всички пари на нея. След това той е трябвало да бъде убит със свръх доза инсулин, за да изглежда като нещастен случай.


Убийството на петимата други наследници планирала да стане едновременно на Гергьовден.


След като били събрани достатъчно доказателства, че Ройдова търси килъри за нейните роднини, като такъв бил внедрен полицай под прикритие и в момента на предаване на капарото обвиняемата е била задържана.


Тя е в ареста за 72 часа и предстои прокуратурата да поиска постоянното й задържане. Зад решетките за 24 часа били вкарани и четирима мъже, сред които и чуждестранни граждани, проявили интерес към предложението на Ройдова.


По думите на прокурор Попов обещаната сума от страна на Ройдова за извършителя на убийствата, била 450 000 долара или прехвърляне на имоти в Пловдив.


Попов уточни още, че към момента няма официални данни за реалната стойност на наследството и за това кой трябвало да го получи.


Бащата на задържаната - Георги Ройдов, емигрирал през 1951 г. в САЩ и натрупал голямо състояние. Имал строителен бизнес и такъв с недвижими имоти. Той изпращал пари на дъщеря си Иванка, нейната сестра и брат й, но през 1994 г. отношенията между бащата и Иванка се влошили.


През 2012 г. той посочил за евентуален негов наследник сина си и неговия внук. Това станало известно на 66-годишната Иванка и тя започнала да води дела в САЩ, за да вземе част от наследството.

 

През 2014 г. "дядото-милионер" починал. Година по-рано Иванка извършила проучване, за да разбере каква е стойността на наследството, завещано от баща й на брат й.


По данните, които събрала от наети детективи и адвокати в САЩ, цялото имущество на баща й било на стойност около 4,5 млн. долара. За да ги получи, тя решила да убие своите роднини.


Ако Ройдова бъде призната за виновна, я грози затвор от 1 до 6 години, обясниха от прокуратурата.