След дълги години усилия, преди осем месеца на бял свят се появява малката Ниса

 

Билгие Чауш дълги години се грижи за новородените в родилното, а самата тя не може да роди. „Всеки път, когато се е раждало някое дълго чакано бебе, съм го преживявала по някакъв начин”, споделя тя. Името ѝ значи мъдрост. Но дори цялата мъдрост на света би се огънала пред това.

 

„Забременях без проблем. Загубихме бебето в третия месец и оттам насетне тръгнахме по мъките. Болно ми става, като се върна години назад. Първия път си помислихме, че може би има някаква грешка. Втора бременност - загубихме я по-рано от първата. Последва трета - по същия начин. Едно и също нещо се случваше всеки път. Лекарите правеха всичко по силите си, но нещата не се получаваха”, спомня си Билгие.

 

За 12 години Билгие направила седен спонтанни аборта. „Първоначално е гняв, после се отчайваш и идва момент, в който се хващаш за нещо като удавник за сламка и продължаваш. Търсиш варианти, четеш, разпитваш и търсиш начини. Опитваш се да се довериш, търсиш точния доктор, на когото да се довериш”, обясни тя.

 

И така – докато същата тази съдба, доскоро жестока към нея, я среща с доктор Любомир Христов. Двамата се срещат с надеждата да няма следващ спонтанен аборт. Осем обаче се оказва щастливото число за Билгие и съпруга ѝ Невзат и преди осем месеца, на бял свят се появява малката Ниса. А таткото Невзат казва –  съдбата си знае работата.

 

За да помогне на Билгие, доктор Христов предприема нещо, което не е правено у нас досега. Проблемът е, че маточната  шийка на жената не може да задържи достатъчно дълго бременността. За да спаси плода този път, лекарят зашива лигавицата по специална технология.

 

Билгие е първата. Следват други 20 жени с подобни проблеми. От тях – само при една процедурата не дава резултат.  Статистиката показва, че между 10 и 15% от всички бременности у нас завършват със спонтанен аборт. Проблемите с шийката на матката са сред основните причини за аборт между 3 и 6 месец от бременността.

 

Благодарна Билгие отиде в болницата, за да покаже на доктор Любомир Христов резултата от общите им усилия.

 

Гледайте във видеото вълнуващата им среща!