Окончателно решение ще вземе Столичният общински съвет

 

От 1 юни цената на билета за градския транспорт в София да стане 1,60 лева. Това предложение направиха от Центъра за градска мобилност (ЦГМ). Окончателното решение трябва да вземе Столичният общински съвет. 

Още по темата

 

В предложението на ЦГМ влизат и нови видове карти за пътуване с обществения транспорт. Не се очаква обаче промяна в цените на сега съществуващите карти. Предложенията са част от икономическата рамка на дружеството за 2016 г.

 

Талонът от 10 билета, който досега се продаваше за 8 лева, ще стане 12 лева. 

 

Билетът за градския транспорт сега струва 1 лев, като цената му не е вдигана от осем години. През 2015 г. от ЦГМ поискаха той да стане 1.20 лева, но столичният кмет Йорданка Фандъкова отхвърли предложението и поиска да се подготвят по-атрактивни карти за пътуване.

 

Общината очаква по-високите цени на билетите да мотивират хората да пътуват с абонаментни карти. Така щяло да се намали и гратисчийството. Изчисления показват, че с абонаментна карта еднократното пътуване излиза двойно по-евтино, отколкото с билет.

 

Към момента има еднодневни и месечни превозни документи. Редовната цена на месечните абонаменти карти за всички линии е 50 лв., а за една избрана линия – 23 лв. Има и карти, които се предлагат само за пътуване в метрото. За студенти, ученици, пенсионери и хора с увреждания се предлагат префренциални цени.