Иначе има риск за изолацията им в гета, смята просветният министър

"Бежанската вълна, ако не бъде овладяна и ако децата на мигрантите не бъдат интегрирани навреме, несъмнено ще доведе до изолацията им в гета, а оттам и до радикализация”. 

Още по темата

Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева при откриването на конференцията "Образование за мир на учителските синдикати на Балканите". 

 

Според нея интеграцията на мигрантите трябва да мине през образованието им. По думите й в Западна Европа все по-ясно се усещат проблемите, произтичащи от гетоизацията на отделни групи хора. Кунева обаче посочи, че на Балканите, макар и да няма такова струпване на имигрантски неинтегрирани маси, съществуват проблемите с бедността и социалното изключване на общности, предимно от ромски произход. 

 

"Техните деца растат неграмотни и съответно непригодни за икономическия живот на страните ни. И това, трябва да си даваме сметка, представлява сериозен риск не само за икономиката, но и за сигурността”, подчерта Кунева.

 

"МОН е в режим на интензивна промяна на всички учебни програми, на стратегии, на задълбочена реформа и по отношение на интеграцията. В тази посока разработваме нов стандарт”, коментира от своя страна зам.-министър Диян Стаматов.

 

"Тероризмът е един от акцентите на съвременното ни битие и е опасност, за която трябва да се квалифицира всеки учител”, на мнение е той.