Проучването обхванало 501 двойки от 2005 г. до 2009 г.

Рискът от помятане за жените е по-голям, ако те или партньорите им изпиват повече две чаши кафе дневно през седмиците преди зачеването, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

 

Рискът е сходен през първите 7 седмици от бременността. За жените, които ежедневно приемат мултивитамини, преди да заченат и в началото на бременността си, рискът от помятане все пак е по-малък, отбелязват авторите на изследването от Националните здравни институти на САЩ и университета на Охайо. 

 

Учените анализирали данни от продължително проучване за плодовитостта и околната среда, целящо да се изследва връзката между зачеването, начина на живот и химични вещества в околната среда. Проучването обхванало 501 двойки в Мичиган и Тексас от 2005 г. до 2009 г.

 

За целите на изследването били сравнени редица свързани с начина на живот фактори, като тютюнопушене, консумация на кафе и приемане на мултивитамини сред 344 двойки, при които жената забременяла. Като ползвали въпросници, учените установили какви са били консумацията на кафе и приемането на мултивитамини през 7-те седмици преди зачеването и първите 7 седмици от бременността. 98 от 344-те бременности завършили с помятане. Учените ползвали метод за преценка, според който рисков коефициент над 1 означава увеличен риск от помятане през всеки ден от бременността. Рисков коефициент под 1 пък сигнализира за намален ежедневен риск от помятане.

 

Според учените рисковият коефициент нараства до 1,74, ако жената консумира над две чаши кафе дневно. Рисковият коефициент обаче е почти същият - 1,73 в случай, че партньорът й изпива същото количество кафе, отбеляза ръководителят на изследването д-р Бък Луис от Националните здравни институти на САЩ. 
Резултатите от изследването са публикувани във Fertility and Sterility.